Osvrt, Slavonija

Izlet u Slavoniju

Zlatna Slavonija, 4. i 5.1o.2014. godine, bio je naš zajednički izlet sa UIR Zagreba - nezaboravno i naporno.

Kao i uvijek, sastanak je bio kod KD Vatroslav Lisinski u 6.45 sati. Krenuli smo na vrijeme, u 7 sati. Putovanje je bilo ugodno, vrijeme podnošljivo i u ranim jutarnjim satima došli smo u Kopački rit. Oko 12 sati uslijedila je vožnja brodom koja je trajala jedan sat. Potom smo pošli smo u razgled Kopačkog rita gdje smo u dvorcu pogledali film i upoznali se sa prirodom toga rita koji je ogroman. Razgled je trajao tri sata.

Slijedeća pauza bio je Osijek, grad u istočnoj Slavoniji, smješten u ravnici na desnoj obali Drave. Kada smo izašli iz autobusa, napala nas je invazija komaraca - bilo je nepodnošljivo. Namazali smo se autanom prije toga, ali nije mnogo pomoglo. Razgledali smo grad, katedralu, kazalište - gdje je upravo bilo najavljeno da će se davati opera La Boem. Razgledali smo i ostale barokne zgrade i crkvu franjevaca, kao i tvrđavu Stari grad.

Krenuli smo oko 18,3o sati u prostranstvo Slavonije - Tordinci, Salaš. Tamo je po dolasku ponuđen kratki domjenak, a zatim smo se rasporedili po sobama za noćenje. Potom je uslijedila večera u 2o sati. Nakon puno dojmova, umorni smo brzo išli na odmor jer sutra nas je čekao težak dan.

Idući dan, 5.1o.2014. godine, nakon doručka u 7 sati, u 8 sati krenuli smo za Vukovar. Posjetili smo bolnicu koja nas je sve impresionirala, a zatim smo prošetali Vukovarom - dvorac Eltz, zgrade županije i suda, rodna kuća Lavoslava Ružičke, stara barokna jezgra, Spomen dom Ovčara, groblje Domovinskog rata Ovčara. Mnogo za vidjeti u kratko vrijeme, ali vrijeme nas je poslužilo.

Put smo nastavili u Ilok, stari grad - crkva Sv. Kapistrana, dvorac Odescalchi i jasno poznati iločki podrum vina gdje je uz naplatu bio poslužen ručak. Krenuli smo oko 16,3o sati te smo u Đakovo stigli u 18,3o sati, a na zadnju stanicu - u Zagreb, u 22 sata. Veseli i umorni, do slijedećeg putovanja.

Renata Kovačević