Memorijal Marije Topić

 

Marija Topić izabrana je za predsjednicu Udruge invalida rada Zagreba 2000. godine i kroz 14 godina predsjednikovanja uspjela je udrugu od 1.000 članova stvoriti udrugom od 10.000 članova. Uspjela je to zahvaljujući svom entuzijazmu, razumijevanju problema i potreba članova. Tražila je u društvu da uvijek budemo uključeni u rasprave o propisima kojima su se regulirala prava osoba s invaliditetom i pri tome se držala principa "O NAMA S NAMA".

U čast i spomen dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba osmislili smo MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ
koji organiziramo svake godine u mjesecu svibnju, mjesecu u kojem nas je nenadano napustila.

 

 

4. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Memorijal Marije Topić četvrtu je godinu za redom Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) organizirala na RŠC Jarun, na Otoku Trešnjevka pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

U prednatjecanja održana tijekom mjeseca ožujka i travnja uključila su se 153 invalida rada, a u finalnim natjecanjima, održanim na RŠC Jarun u subotu, 13.05.2017. godine uključilo se 108 invalida rada iz 11 udruga invalida rada s područja cijele RH: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Karlovac, Krapina, Križevci, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor i Sveta Nedelja, Sisak i Zagreb. Natjecatelji su se natjecali u devet sportskih disciplina: belot, kuglana, nabaci krug, pikado, plivanje, streljaštvo, stolni tenis, šah i viseća kuglana.  

Po završetku sportskog dijela, uslijedilo je službeno otvorenje, a koje je započelo izvedbom tradicionalne pjesme Dragutina Domjanića "Fala" u A cappella izvedbi Helene Katalin. Nakon toga se u ime domaćina obitelji Marije Topić te njezinim prijateljima, invalidima rada iz cijele RH i ostalim uzvanicima, s nekoliko riječi obratila Nada Vorkapić, dopredsjednica UIR Zagreba obzirom da je Zlatko Bočkal, predsjednik UIR Zagreba toga dana bio spriječen prisustvovati zbog zdravstvenih problema. Iako s malim zakašnjenjem, manifestaciji se pridružila i Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Potom je uslijedio domjenak nakon kojeg su proglašeni rezultati finalnih natjecanja te dodjeljena zaslužena odličja. Gradonačelnik Grada Zagreba, ujedno i počasni predsjednik UIR Zagreba, Milan Bandić manifestaciji se pridružio nakon domjenka te tom prigodom, nakon nekoliko riječi hvale o Mariji Topić i njezinom značajnom doprinosu poboljšanju života invalida rada, dodjelio odličja za jednu od devet disciplina.

Zbog istovremene organizacije utrke "Rog Holi Run & Fest" na Otoku Univerzijade, bilo je predviđeno zatvaranje prometa za sva vozila u vremenu od 15,00-18,00 sati. Iz tog razloga, nakon podjele odličja natjecateljima te zahvalnica svim udrugama sudionicama Memorijala Marije Topić, umjesto predviđenog nastavka programa odnosno druženja uz glazbu, svi su se uzvanici požurili izaći s RŠC Jaruna na vrijeme te je cjelokupni program završio ranije od predviđenog.

Osim odličja, svi osvajači medalja ove su godine dobili na poklon i majicu s odštampanim nazivom manifestacije Memorijal Marije Topić i nazivom Udruge, a zahvaljujući donaciji Bauerfeind d.o.o. multinacionalne kompanije, zastupnika i distributera proizvoda tridesetak svjetski poznatih dobavljača te proizvođača ortopedskih pomagala.

I ove je godine prijevoz svih natjecatelja na vanjske sportske terene (streljana, kuglana, bazen) bio osiguran autobusom auto prijevoznika "F&B" tours, a koji je u nekoliko navrata prevozio i ostale uzvanike od Horvaćanske ceste do Otoka Trešnjevka. Svi su prijevozi odrađeni gratis odnosno u donaciji prijevoznika "F&B tours.

Osim spomenutih donacija, organizaciju ovogodišnjeg Memorijala Marije Topić sufinancirao je Ured Gradonačelnika temeljem provedenog Javnog poziva za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2017. godinu, a donacijom novčanog iznosa pomogao je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

VELIKA HVALA svim donatorima koji su svojim donacijama pomogli realizaciji ovogodišnje manifestacije!

 

Mediji koji su ove godine popratili manifestaciju su HRT gostovanjem dopredsjednice u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", internet portali "In-portal" i "Prvi.hr" objavom najave manifestacije te Jabuka TV. HVALA navedenim medijima !

 

Uzevši u obzir sve navedeno, i ove smo godine, četvrti put za redom, na lijep način obilježili obljetnicu smrti drage nam Marije Topić, dostojanstven upravo njezinoj ambicioznosti, srčanosti i društvenosti.

HVALA svima koji su se uključili u 4. Memorijal Marije Topić!

 

Fotografije s prednatjecanja (album: 4. Memorijal Marije Topić, prednatjecanja) i finalnih natjecanja (album: 4. Memorijal Marije Topić) možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

 

Rezultate finalnih natjecanja (subota, 13.05.2017.) možete pronaći klikom na crveni gumb: 

Rezultati, finale              HVALA svim sudionicima i ČESTITKE svim osvajačima odličja !

 

Sve natjecatelje možete pronaći klikom na crveni gumb: 

Svi natjecatelji

 

Propozicije prema kojima su se održala prednatjecanja i prema kojima će se održati finalna natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati          

 

 

Hrvatska radiotelevizija će se tijekom 2017. godine, u skladu s Pravilima o postupanju HRT-a u humanitarnim i drugim akcijama, radi ostvarivanja humanitarnih ciljeva, uključiti u nekoliko akcija/projekata, među kojima i Memorijal Marije Topić u našoj organizaciji. Sukladno odobrenju, dopredsjednica Nada Vorkapić gostovala je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" u subotu, 13. svibnja ove godine. Hvala Hrvatskoj radioteleviziji!
O projektu: Clanak

Hvala Prvi.hr na objavi: Clanak

Hvala In Portalu na objavi: Clanak