Memorijal Marije Topić

 

Marija Topić izabrana je za predsjednicu Udruge invalida rada Zagreba 2000. godine i kroz 14 godina predsjednikovanja uspjela je udrugu od 1.000 članova stvoriti udrugom od 10.000 članova. Uspjela je to zahvaljujući svom entuzijazmu, razumijevanju problema i potreba članova. Tražila je u društvu da uvijek budemo uključeni u rasprave o propisima kojima su se regulirala prava osoba s invaliditetom i pri tome se držala principa "O NAMA S NAMA".

U čast i spomen dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba osmislili smo MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ
koji organiziramo svake godine u mjesecu svibnju, mjesecu u kojem nas je nenadano napustila.

 

 

5. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Ove godine u mjesecu svibnju bilo je pet godina otkako nas je iznenada napustila Marija Topić, dugogodišnja predsjednica UIR Zagreba. Marija Topić je svojim entuzijazmom, ambicioznošću i empatijom ostavila snažan dojam na velik broj invalida rada, ostalih osoba s invaliditetom i osoba s kojima je usko surađivala u zajedničkim nastojanjima za poboljšanje životnih i drugih uvjeta te ranjive populacije. Upravo u njezinu čast i njoj u spomen, UIR Zagreba je na Otoku Trešnjevka u okviru RŠC Jarun ove godine organizirala petu godinu zaredom sportsko-kulturnu manifestaciju Memorijal Marije Topić. pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Sunčano i toplo vrijeme dogovoreno je s gospođom Marijom koje su se zajednički prisjetili invalidi rada iz 11 udruga i 11 gradova u RH: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Karlovac, Krapina, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor i Sveta Nedelja, Sisak, Varaždin i Zagreb. Dok su u jutarnjim satima organizirana sportska natjecanja u devet disciplina (šah, pikado, belot, nabaci krug, kuglanje, viseća kuglana, streljaštvo, plivanje i stolni tenis), popodnevni su sati bili rezervirani za zajedničko prisjećanje na gospođu Mariju. Iako pušteno s prijenosnog računala, tradicionalna pjesma "Fala" u izvedbi Vladimira Ruždjaka popraćene nizom fotografija Marije Topić kroz njezin rad i djelovanje u UIR Zagreba dirnula je sve prisutne. Uz prisustvo obitelji Marije Topić i brojnih njezinih suradnika i prijatelja, predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić, obratila se gotovo 200-tinjak uzvanika s nekoliko riječi kojima je podsjetila na vrhunske odlike i zasluge Marije Topić tijekom njezina 14-ogodišnjeg mandata u funkciji predsjednice UIR Zagreba. Potom se s nekoliko kratkih riječi Marije Topić i njezinog aktivnog angažmana u borbi za bolji položaj invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u zajednici vrlo emotivno prisjetio i Krešimir Miletić, stručni savjetnik pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a koji se prisutnima obratio ispred Ureda Gradonačelnika.

Nakon toga su dodijeljena zaslužena odličja po sportskim disciplinama i zahvalnice svim udrugama sudionicima te je nastavljeno neformalno druženje uz anegdote koje su sjetile na Mariju Topić.

"S velikim smo ponosom i zadovoljstvom petu godinu zaredom organizirali ovu manifestaciju i okupili brojne Marijine prijatelje i suradnike. Upravo zahvaljujući njezinim zaslugama, UIR Zagreba je danas vrlo dobro organizirana, snažna i učinkovita udruga koja nastavlja borbu za poboljšanje kvalitete života invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom, borbu kakvu je Marija vodila gotovo 14 godina." izjavila je predsjednica UIR Zagreba, gđa Nada Vorkapić.

Povodom pete obljetnice smrti Marije Topić, kreirali smo i poseban In Memoriam koji možete pogledati klikom na sljedeću poveznicu: In Memoriam.

 

5. Memorijal Marije Topić organiziran je u dva dijela - prednatjecanja su se odvila u razdoblju od 19. ožujka do 27. travnja, a finalna natjecanja u subotu, 12. svibnja 2018. godine.

Prednatjecanja je svaka udruga organizirala samostalno u svom gradu i ove su se godine uključila 123 invalida rada iz 11 gradova RH. Finalna natjecanja najvećim su se dijelom provela na otoku Trešnjevka u okviru RŠC Jarun dok su za tri discipline korišteni sljedeći sportski objekti: bazen Zimskog plivališta "Mladost", kuglana Kuglačkog kluba "Medveščak - 1958" i zračna streljana Streljačkog kluba "Kustošija" te im i ovom prigodom zahvaljujemo na uslužnosti i velikodušnosti.

Osim sjećanja na Mariju Topić, UIR Zagreba je i ove godine informirala širu javnost, a posebno invalide rada s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, o svojim aktivnostima ukazujući na važnost i značaj sporta i rekreacije u svakidašnjem životu, neovisno o tjelesnom oštećenju ili invaliditetu, spolu ili pak životnoj dobi.

 

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati       

Popis svih 120 natjecatelja iz 11 gradova RH možete pronaći klikom na crveni gumb: Natjecatelji       

Rezultate finalnih natjecanja održanih na Jarunu, 12. svibnja možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati       

Propozicije prema kojima će sva natjecanja odvijati možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije

 

HVALA svima koji su se na bilo koji način uključili u 5. Memorijal Marije Topić !

 

Fotografije s prednatjecanja (album: 5. Memorijal Marije Topić, prednatjecanja) i finalnih natjecanja (album: 5. Memorijal Marije Topić) možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

 

Velika hvala medijima koji su popratili ovu manifestaciju i na taj način doprinijeli informiranju šire javnosti i sjećanju na Mariju Topić:

Hvala portalu Dnevno.hr na objavi: Članak

Hvala portalu Treća Dob na objavi: Članak

Hvala portalu Mirovina.hr na objavi: Članak

Hvala portalu In Portal na objavi: Članak

Hvala Z1 televiziji na pozivu za gostovanje u emisiji "Zagrebe, dobro jutro": Isječak

Hvala HRT na reportaži i objavi u okviru emisije "Zagrebačka panorama"Isječak

 

U nastavku pročitajte i pogledajte fotografije s manifestacija protekle četiri godine..

 


 

4. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Memorijal Marije Topić četvrtu je godinu za redom Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) organizirala na RŠC Jarun, na Otoku Trešnjevka pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

U prednatjecanja održana tijekom mjeseca ožujka i travnja uključila su se 153 invalida rada, a u finalnim natjecanjima, održanim na RŠC Jarun u subotu, 13.05.2017. godine uključilo se 108 invalida rada iz 11 udruga invalida rada s područja cijele RH: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Karlovac, Krapina, Križevci, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor i Sveta Nedelja, Sisak i Zagreb. Natjecatelji su se natjecali u devet sportskih disciplina: belot, kuglana, nabaci krug, pikado, plivanje, streljaštvo, stolni tenis, šah i viseća kuglana.  

Po završetku sportskog dijela, uslijedilo je službeno otvorenje, a koje je započelo izvedbom tradicionalne pjesme Dragutina Domjanića "Fala" u A cappella izvedbi Helene Katalin. Nakon toga se u ime domaćina obitelji Marije Topić te njezinim prijateljima, invalidima rada iz cijele RH i ostalim uzvanicima, s nekoliko riječi obratila Nada Vorkapić, dopredsjednica UIR Zagreba obzirom da je Zlatko Bočkal, predsjednik UIR Zagreba toga dana bio spriječen prisustvovati zbog zdravstvenih problema. Iako s malim zakašnjenjem, manifestaciji se pridružila i Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Potom je uslijedio domjenak nakon kojeg su proglašeni rezultati finalnih natjecanja te dodjeljena zaslužena odličja. Gradonačelnik Grada Zagreba, ujedno i počasni predsjednik UIR Zagreba, Milan Bandić manifestaciji se pridružio nakon domjenka te tom prigodom, nakon nekoliko riječi hvale o Mariji Topić i njezinom značajnom doprinosu poboljšanju života invalida rada, dodjelio odličja za jednu od devet disciplina.

Zbog istovremene organizacije utrke "Rog Holi Run & Fest" na Otoku Univerzijade, bilo je predviđeno zatvaranje prometa za sva vozila u vremenu od 15,00-18,00 sati. Iz tog razloga, nakon podjele odličja natjecateljima te zahvalnica svim udrugama sudionicama Memorijala Marije Topić, umjesto predviđenog nastavka programa odnosno druženja uz glazbu, svi su se uzvanici požurili izaći s RŠC Jaruna na vrijeme te je cjelokupni program završio ranije od predviđenog.

Osim odličja, svi osvajači medalja ove su godine dobili na poklon i majicu s odštampanim nazivom manifestacije Memorijal Marije Topić i nazivom Udruge, a zahvaljujući donaciji Bauerfeind d.o.o. multinacionalne kompanije, zastupnika i distributera proizvoda tridesetak svjetski poznatih dobavljača te proizvođača ortopedskih pomagala.

I ove je godine prijevoz svih natjecatelja na vanjske sportske terene (streljana, kuglana, bazen) bio osiguran autobusom auto prijevoznika "F&B" tours, a koji je u nekoliko navrata prevozio i ostale uzvanike od Horvaćanske ceste do Otoka Trešnjevka. Svi su prijevozi odrađeni gratis odnosno u donaciji prijevoznika "F&B tours.

Osim spomenutih donacija, organizaciju ovogodišnjeg Memorijala Marije Topić sufinancirao je Ured Gradonačelnika temeljem provedenog Javnog poziva za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2017. godinu, a donacijom novčanog iznosa pomogao je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

VELIKA HVALA svim donatorima koji su svojim donacijama pomogli realizaciji ovogodišnje manifestacije!

 

Mediji koji su ove godine popratili manifestaciju su HRT gostovanjem dopredsjednice u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", internet portali "In-portal" i "Prvi.hr" objavom najave manifestacije te Jabuka TV. HVALA navedenim medijima !

 

Uzevši u obzir sve navedeno, i ove smo godine, četvrti put za redom, na lijep način obilježili obljetnicu smrti drage nam Marije Topić, dostojanstven upravo njezinoj ambicioznosti, srčanosti i društvenosti.

HVALA svima koji su se uključili u 4. Memorijal Marije Topić!

 

Fotografije s prednatjecanja (album: 4. Memorijal Marije Topić, prednatjecanja) i finalnih natjecanja (album: 4. Memorijal Marije Topić) možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

 

Rezultate finalnih natjecanja (subota, 13.05.2017.) možete pronaći klikom na crveni gumb: 

Rezultati, finale              HVALA svim sudionicima i ČESTITKE svim osvajačima odličja !

 

Sve natjecatelje možete pronaći klikom na crveni gumb: 

Svi natjecatelji

 

Propozicije prema kojima su se održala prednatjecanja i prema kojima će se održati finalna natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati          

 

 

Hrvatska radiotelevizija se tijekom 2017. godine, u skladu s Pravilima o postupanju HRT-a u humanitarnim i drugim akcijama, radi ostvarivanja humanitarnih ciljeva, uključila u nekoliko akcija/projekata, među kojima i Memorijal Marije Topić u našoj organizaciji. Sukladno odobrenju, dopredsjednica Nada Vorkapić gostovala je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" u subotu, 13. svibnja ove godine. Hvala Hrvatskoj radioteleviziji!
O projektu: Clanak

Hvala Prvi.hr na objavi: Clanak

Hvala In Portalu na objavi: Clanak

 


 

3. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ organizirali smo, kao i protekle dvije godine, uz sportsko-zabavni program. Sportski dio sastojao se od prednatjecanja koja su se odvijala u razdoblju od 29.02-29.04.2016. godine dok se finale uz zabavni program odvilo u subotu, 14.05.2016. godine, a obuhvatilo je devet sportskih disciplina: belot, šah, pikado, plivanje, kuglanje, viseća kuglana, stolni tenis, streljaštvo i igra nabaci krug.

 

Memorijal je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom započeo uvodnom riječi Zlatka Bočkala, predsjednika UIR Zagreba koji je pred otprilike 220 uzvanika ispričao nekoliko riječi o Mariji Topić, njenom radu i zalaganju te postignućima u UIR Zagreba.

Potom je Memorijal službeno otvorio Gradonačelnik Milan Bandić, a koji je ujedno i počasni predsjednik UIR Zagreba od 2007. godine kada je upornošću Marije Topić i razumijevanju Gradonačelnika, UIR Zagreba preselila u adaptirane i renovirane prostore u kojima i danas aktivno obavlja svoje aktivnosti (Nova cesta 86, Zagreb). Gradonačelnik je također rekao nekoliko riječi hvale o Mariji Topić, njenoj aktivnoj ulozi u suradnji UIR Zagreba i Grada Zagreba te njenim zaslugama u području brige i promicanja prava za invalide rada, ali i ostale osobe s invaliditetom.
Nakon minute šutnje za Mariju Topić, tri djelatnice UIR Zagreba i dugogodišnje suradnice Marije Topić – "Marijine tri gracije" kako ih je sama zvala – njoj u čast i zahvalu, uz pratnju glazbenog sastava "Size Matters" otpjevale su pjesmu Dragutina Domjanića "Fala".

Potom je uslijedio domjenak, a zatim su sve udruge - sudionice 3. Memorijala Marije Topić - primile zahvalnice te su proglašeni rezultati i podjeljene zaslužene medalje te prigodni pokloni. Cjelokupni program je uz pranju glazbenog sastava "Size Matters", trajao do 17,00 sati.

 

Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji ste ste tom prigodom odazvali na naš poziv i zajednno s nama odali počast gospođi Mariji.
Također velika hvala i donatorima koji su nam pomogli osigurati sjedeća mjesta za sve sudionike: MO Vrbik, MO Marin Držić, DVD Brezovica kafić "Viktorija" te medijima koji su nas popratili: IN-portal, Jabuka TV i Radio Martin. 

 

Rezultate finalnih susreta možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati

Popis svih natjecatelja tijekom prednatjecanja i finala možete pronaći klikom na crveni gumb:

Popis

 

Propozicije prema kojima su se održala sva prednatjecanja te prema kojia će se održati i finalna natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb:

Propozicije

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati


 

2. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ 

Nakon gotovo dvije godine otkako nas je napustila, u čast i spomen dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba, organizirali smo 2. Memorijal Marije Topić pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

FINALE

subota, 9. svibnja 2015. godine, RŠC Jarun, Otok Trešnjevka

Sportski dio programa odnosno finale u šahu, belotu, pikadu, stolnom tenisu, kuglanju, visećoj kuglani, streljaštvu, plivanju i igri nabaci krug započeo je u 8,30 sati sa prijavama, a odvijao se između udruga invalida rada s područja cijele Republike Hrvatske: Međimurska županija, Daruvar, Donja Stubica, Varaždin, Križevci, Istra, Duga Resa, Sisak, Kutina, Karlovac, Samobor i Sv. Nedelja te Zagreb. Iako se nisu natjecali, na Memorijal su se priključili i prijatelji i suradnici iz Krapine.

Kulturno-zabavni dio programa započeo je po završetku sportskog dijela. Nakon kratkih, ali vrlo dirljivih riječi predsjednika UIR Zagreba koje su nas sjetile na našu dragu gospođu Mariju te minute šutnje, glazbeni sastav "Face", gospođi Mariji u čast, otpjevao je pjesmu "Fala".

Nakon toga uslijedio je organiziran domjenak u okviru kojeg su svim udrugama - gostima podjeljene zahvalnice, a potom su proglašeni rezultati, podjeljene zaslužene medalje te prigodni pokloni. Cjelokupni program, uz pranju glazbenog sastava "Face", trajao je do 17,00 sati.

 

Ovom prigodom zahvaljujemo našim donatorima: Pekara Dubravica d.o.o. čijim smo proizvodima okrijepili rani dolazak svih natjecatelja te kompaniji Jamnica d.d. koja je osigurala tekuće bezalkoholno osvježenje za sve sudionike 2. Memorijala Marije Topić, kao i DVD Marija Magdalena čiji su nam stolovi i klupe osigurali dovoljno mjesta za sve sudionike, kako natjecatelje tako i ostale uvažene goste.

Zahvaljujemo i svima vama koji ste nam se tom prigodom pridružili i zajedno s nama se prisjetili drage nam gospođe Marije. Nadamo se da ćemo se iduće godine okupiti u još većem broju.

Rezultate finalnih susreta možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati

Popis svih natjecatelja tijekom prednatjecanja i finala možete pronaći klikom na crveni gumb:

Popis

Sva prednatjecanja odvila su se u vremenskom razdoblju od 23. ožujka do 17. travnja 2015. godine.

Propozicije prema kojima su se održala sva natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb:

Propozicije

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati


U subotu, 10. svibnja 2014. godine po prvi puta Udruga invalida rada Zagreba organizirala je

Memorijal Marije Topić

u čast prerano i iznenada preminule dugogodišnje i uspješne Predsjednice UIR Zagreba.

Pokrovitelj događanja je Gradonačelnik Grada Zagreba, gdin Milan Bandić.

ruzaOK

Memorijal se održao na RŠC Jarun, Otok Trešnjevka, a sam program zamišljen je i odrađen u dva dijela: sportski i kulturno-zabavni.

Sportski dio programa započeo je u 9,00 sati, a obuhvatio je finale u šahu, belotu, pikadu, stolnom tenisu, kuglanju, visećoj kuglani, streljaštvu, plivanju i igri nabaci krug.
Finale se odvijalo između udruga invalida rada sa područja cijele Republike Hrvatske:
Duga Resa, Varaždin, Međimurska županija, Križevci, Daruvar, Pakrac-Lipik, Sisak, Istra, Kutina, Donja Stubica, Karlovac i Zagreb.

 

Rezultate finala možete pronaći ovdje:

Rezultati finala

Popis svih sudionika Memorijala Marije Topić s područja cijele Republike Hrvatske i disciplina u kojima su se natjecali u kvalifikacijama i finalu:

Svi sudionici

Rezultate kvalifikacija Udruge invalida rada Zagreba možete pronaći ovdje:

Rezultati

Kulturno-zabavni dio programa, uz proglašenje rezultata, započeo je u 13,30 sati, u okviru kojeg je bio organiziran i domjenak. Cjelokupni program uz pratnju glazbenog sastava "Romansa" trajao je do 17,00 sati.

Zahvaljujemo i ovom prilikom svima koji su nam se tom prigodom pridružili - u natjecanju, navijanju, pjevanju i plesu - te se i na taj način zajedno s nama sjetili naše drage gđe Marije.