• Glasilo invalida rada (GIR)

  Glasilo invalida rada (GIR)

  Novo izdanje Glasila invalida rada (GIR) 48 možete pročitati ili preuzeti osobno u prostorijama Udruge u radno vrijeme ili s naše stranice: GIR

 • Stimulacija

  Stimulacija

  Idemo dalje !!!

  Uključite se u stimulacijske aktivnosti UČI I OSVOJI i UČLANI NOVOG ČLANA, obnovite svoja znanja, naučite štogod novo, promovirajte Udrugu i pritom osvojite vrijedne nagrade. Opširnije.

 • Rekreativno-zdravstveni program

  Rekreativno-zdravstveni program

  U 2019. godini nastavljamo suradnju sa sve tri Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju: Varaždinske toplice, Daruvarske toplice i Thalassotherapia Crikvenica. Opširnije.

 • I mi smo zvijezde

  I mi smo zvijezde

  Četvrtu godinu zaredom organiziramo besplatnu kulturno-zabavnu manifestacija
  I MI SMO ZVIJEZDE
  , ove godine u tri grada - Zagrebu, Zaprešiću i Velikoj Gorici. Datume i lokacije provjerite klikom na sljedeću poveznicu: Detaljnije.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

sat                        info7                         druzenje17
Radno vrijeme                    
Kako postati član                        Mogućnosti članstva

Sir - tradicija, vještina i umjetnost

SIR - TRADICIJA, VJEŠTINA I UMJETNOST

U preko 4 tisuće vrsta sirova danas uživa više od polovice čovječanstva. Gotovo i nema naroda koji ne priprema neki svoj specifični sir. Kao i kod drugih specijaliteta i sir treba poznavati, treba znati sačuvati i posluživati, kako bi zadržao karakterističan izgled i okus.
Prema podacima, postoji više od 2000 različitih vrsta, ali prevladava mišljenje da se može govoriti samo o 400 posve različitih vrsta sira. Nekada usko vezani za regionalnu proizvodnju mnogi od njih danas uživaju svjetsku slavu. No, još su brojnije vrste sira koje se proizvode isključivo na tradicionalan način i koji se zadržali specifičnost kraja u kome se proizvode.
U mediteranske zemlje ubrajamo 22 države, ali Francuska, Italija i Španjolska jedine se mogu izdvojiti kao sirarske zemlje, čiji su sirevi obilježili svjetsko sirarstvo. Niti jedna zemlja na svijetu nema toliko jedinstvenih sireva koji se razlikuju okusom i izgledom kao Francuska. Nekada sirevi lokalnog značenja imaju svjetsku reputaciju. Gryeres, Camambert, Brie i Roquefort, prema mnogima, smatraju se najboljim sirevima na svijetu. Međutim još uvijek veliki broj sireva može se pronaći samo u pojedinim mjestima gdje ih brižljivo proizvode domaćinstva već stoljećima na potpuno jednak tradicionalan način.

Zlatan Nadvornik

Knjiga

Newsletter

logotipHRboja projekti1veci

Udruga invalida rada Zagreba je korisnik institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok