Godišnji plan 2019.

PLAN I PROGRAM RADA UDRUGE INVALIDA RADA ZAGREBA ZA 2019. GODINU

UVOD

Udruga invalida rada Zagreba (dalje: UIR Zagreba) prilikom izrade Plana i programa rada za 2019. godinu (dalje: PiP 2019.) poštivala je propisane mjere i aktivnosti svih svojih strateških dokumenata te lokalnih i nacionalnih strategija od značaja za osobe s invaliditetom te za rad i djelovanje UIR Zagreba: Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020. godine, Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020. te Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske (2014-2020.).

Dijelovi PiP-a 2019. raspoređeni su i prilagođeni područjima Zagrebačke i Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, a sukladno djelatnostima navedenim u Statutu UIR Zagreba.

 

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

S ciljem poticanja razvoja zdravstvenog turizma, nastavit će se koristiti gradski i drugi prostori namijenjeni osobama s invaliditetom.

Samostalno će se organizirati tri manifestacije: u Parku Zrinjevac "Dvije suze za Zlatka Bočkala", na RŠC Jarun "6. Memorijal Marije Topić" te u Centru za kulturu Trešnjevka "I mi smo zvijezde". Glazbenim, plesnim i dramskim nastupima UIR Zagreba uključit će se u javne manifestacije na sljedećim lokacijama: u Kulturnom centru Travno povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa, povodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe u Parku Zrinjevac, na Zagrebačkom velesajmu u okviru Sajma Pravo doba – sajam za starije osobe, na Trgu bana Josipa Jelačića u okviru Festivala jednakih mogućnosti, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u okviru Tjedna udruga, RŠC Jarun u okviru Jarunskih susreta te u Maksimiru u okviru Maksimirskih jeseni.

S ciljem provođenja rekreativno-terapeutskih programa nastavit će se realizacija programa "Ljetovanje" za invalide rada i članove njihovih obitelji osiguranjem povoljnijeg smještaja uz mogućnost korištenja medicinskih usluga specijalističkih pregleda, dijagnostičkih pretraga i terapijskih postupaka u Thalassotherapiji Crikvenica, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju PGŽ. Program će se provoditi u vremenskom razdoblju od 15.05. do 22.09.2019. godine u 13 turnusa po 10 dana / 10 polupansiona u okviru kojeg će se obuhvatiti minimalno 132 osobe i ostvariti minimalno 1.320 noćenja. U okviru programa članovima UIR Zagreba koji su minimalno tri godine uzastopno članovi pomoći će se sufinanciranjem iznosa u visini članarine u slučaju da ispoštuju postavljene uvjete.

S ciljem kontinuiranog provođenja preventivnih programa radi promicanja zdravlja i sprečavanja nastanka invaliditeta i težih oštećenja zdravlja, UIR Zagreba će za svoje članove organizirati i uključivati se u sljedeće aktivnosti koje djeluju na životne navike i rizične čimbenike zdravlja osoba s invaliditetom:
- preventivno-zdravstvena akcija, aktivnost u okviru koje će viša medicinska sestra redovito kontrolirati krvni tlak te razinu glukoze, triglicerida i kolesterola u krvi; planira se obuhvatiti 200-tinjak članova kroz 300-tinjak obrada
- vježbe kineziterapije za homogene grupe invalida rada koje će provoditi prof. kineziologije i dipl. trener specijalista sportske rekreacije; planira se kroz otprilike 150 organiziranih vježbi obuhvatiti 70-ak članova
- rekreativno-zdravstveni program, program koji će UIR Zagreba nastaviti provoditi u suradnji sa Specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, Daruvarske toplice i Thalassotherapia Crikvenica, a koji će obuhvatiti povoljniji smještaj uz obavljanje rehabilitacije i medicinskih tretmana; planira se obuhvatiti 500-tinjak korisnika odnosno invalida rada, ostalih osoba s invaliditetom te njihovih pratnji od kojih 300-tinjak članova UIR Zagreba kroz otprilike realiziranih 6.300 noćenja
- fizikalna terapija, članovima UIR Zagreba osigurat će se besplatna fizikalna terapija u okviru programa "Bolnica u kući"; planira se obuhvatiti otprilike 260 članova koji će obaviti 300-tinjak terapija u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj
- mamografski pregled, članicama UIR Zagreba osigurat će se besplatan mamografski pregled u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" koji će organizirati Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe invaliditetom; planira se obuhvatiti 50-ak članica UIR Zagreba (broj određuje organizator)
- UZV dojke, na inicijativu UIR Zagreba 2018. godine, članicama UIR Zagreba osigurat će se besplatan pregled UZV-a dojke u Kliničkoj bolnici Sv. Duh koji će organizirati Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe invaliditetom; planira se obuhvatiti 30-ak članica UIR Zagreba (broj određuje organizator)
- kardiovaskularni pregled, članovima UIR Zagreba osigurat će se besplatan kardiovaskularni pregled u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, Srčana koji će organizirati Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom; planira se obuhvatiti 50-ak članova UIR Zagreba (broj određuje organizator).

 

SOCIJALNA ZAŠTITA

U okviru ovog područja UIR Zagreba za svoje članove, invalide rada i ostale osobe s invaliditetom odnosno tjelesnim oštećenjem planira osiguravati postojeća prava i usluge:
- ostvarenje smanjene RTV pristojbe
- ostvarenje smanjene mjesečne naknade T-com usluge
- korištenje besplatnih termina bazena Zimskog plivališta "Mladost" te bazenskih kompleksa Utrine i Svetice
- besplatno učlanjenje u Gradske knjižnice Grada Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića
- ostvarenje popusta prilikom kupovine karata u kazalištima Gavella, Kerempuh, Teatar na Trešnjevci (TNT), Mala scena, Žar ptica, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) te u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog
- sudjelovanje u raznovrsnim i mnogobrojnim klupskim aktivnostima, manifestacijama, susretima i natjecanjima
- ostvarenje besplatnog ulaska u Muzej Grada Zagreba
- ostvarenje besplatnog javnog prijevoza u Gradu Zagrebu i pojedinim područjima Zagrebačke županije
- ostvarenje specijaliziranog prijevoza u Gradu Zagrebu
- ostvarenje popusta na fizikalne terapije u Nado centru zdravlja Zagreb
- ostvarenje popusta na usluge u EMENA, Centru za tijelo i pokret
- ostvarenje popusta u Autoškoli Megastart
- ostvarenje popusta na usluge fizikalne terapije i rehabilitacije kod privatne prakse Donadić fizioterapija
- ostvarenje popusta na krojačke usluge u krojačkom salonu Jura
- ostvarenje popusta na usluge zavarivanja kod privatnika, Dubravka Požega
- ostvarenje popusta na proizvode i usluge kod tvrtke Egeria
- ostvarenje popusta na proizvode kod tvrtke Bauerfeind
- ostvarenje popusta na usluge vezane za posredovanje u prometu nekretnina u agenciji Nekretnine Pistacio
- ostvarenje popusta na cijene izrade mrežne stranice kod tvrtke Pistacio
- ostvarenje popusta na usluge njege i pomoći u kući i izvan nje kod tvrtke Anis
- korištenje besplatnih termina za ribolov u Ribolovno-rekreacijskom centru "Grad mladih – Granešina",
- ostvarenje gratis ulaznica za Nacionalni park Kornati
- ostvarenje popusta na ulaznice za Nacionalni park Mljet
- ostvarenje popusta na ulaznice za Nacionalni park Krka
- ostvarenje popusta na proizvode kod tvrtke Medikor
- ostvarenje popusta na usluge kod tvrtke Dentix
- ostvarenje popusta na proizvode kod tvrtke Nucleus
- ostvarenje popusta na usluge u Centru za mikroklimu Nucleus
- ostvarenje popusta na usluge Prve građanske udruge za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć
- ostvarenje popusta na proizvode kod tvrtke Demention
- ostvarenje popusta kod svakodnevne kupovine kod kupovne zajednice Cashback world
- ostvarenje popusta prilikom kupovine i gratis dostave kod tvrtke Gladni psić
- ostvarenje popusta na dio asortimana te na usluge u građevini kod tvrtke Somat projekt
- ostvarenje popusta na proizvode kod tvrtke Mediasken
- ostvarenje popusta na kupovinu kompleta knjige kod autora Zorana Bručića
- ostvarenje popusta na usluge u Poliklinici za oftamologiju "Dr. Ritz"
- promocija aktivnosti UIR Zagreba u Glasilu invalida rada (GIR), časopisu Informacije HSUIR-a, mrežnim stranicama UIR Zagreba, društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube, oglasnim pločama UIR Zagreba, putem SMS-a te na raznim internim i javnim manifestacijama.

U okviru ovog područja UIR Zagreba planira i utvrđivati i osiguravati nova prava i usluge:
- uvođenje korištenja Mobilne aplikacije UIR Zagreba
- ostvarenje suradnje s barem nova dva suradnika.

U okviru ovog područja UIR Zagreba planira nastaviti s pružanjem kvalitetnih usluga u zajednici u vidu nastavka provođenja programa Mobilni tim u okviru kojeg će dipl. iur., više medicinske sestre, prof. kineziologije i prof. fizičke kulture obilaziti članove s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije čija je pokretljivost djelomično ili u potpunosti ograničena. Svaki će član Mobilnog tima u domu pojedinog člana u svojoj domeni pružiti adekvatnu, traženu i potrebnu stručnu pomoć u vidu preventivnih mjera za očuvanje i unapređenje zdravlja, pravnih savjetovanja i pomoći, demonstracije i pomoći pri izvođenju kinezioloških vježbi, zatim u vidu savjetovanja i pružanja informacija o aktivnostima UIR Zagreba te aktualnostima u tematskim područjima. Planira se obuhvatiti 100-tinjak članova u okviru 200-tinjak izlazaka.

 

STANOVANJE, MOBILNOST I PRISTUPAČNOST

Nastavit će se s praćenjem i analizom primjena zakonskih pozitivnih propisa u području javnog gradskog prometa te sukladno tome poticati eventualne izmjene tih propisa s ciljem povećanja pristupačnosti što većem broju invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom.

 

PRAVNA ZAŠTITA I ZAKONSKA REGULATIVA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM

U okviru Pravnog savjetovališta i dalje će se osiguravati besplatna stručna pravna pomoć članovima UIR Zagreba, osobno u prostorijama UIR Zagreba i u domovima teže pokretnih i nepokretnih članova, zatim putem telefona i e-pošte te se na taj način planira pružiti 800-tinjak pravnih savjeta za 500-tinjak članova.

Pratit će se, analizirati i razmatrati stanje i primjena propisa u području prevencije invalidnosti i drugih oštećenja, zatim u području zaštite invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom te u području rada neprofitnih organizacija.

Aktivno će se sudjelovati u javnim raspravama i savjetovanjima vezanim uz izmjene i dopune postojećih te kreiranje novih zakona i drugih zakonskih propisa u prethodno navedenim područjima, a koja se izravno ili neizravno odnose na invalide rada i ostale osobe s invaliditetom, kao i na rad neprofitnog sektora.

Pripremat će se te javno prezentirati i objavljivati informacije vezane uz provođenje zakonskih regulativa pozitivnih pravnih propisa vezanih za invalide rada i ostale osobe s invaliditetom te neprofitne organizacije.

 

INFORMIRANJE, KOMUNIKACIJA I PODIZANJE RAZINE SVIJESTI

S ciljem omogućavanja slobodnog pretraživanja, primanja i prosljeđivanja informacija prema izboru pojedinca na ravnopravnoj osnovi s drugim članovima društva, UIR Zagreba nastavit će redovito ažurirati svoje postojeće mrežne stranice (www.uir-zagreb.hr) te svoje postojeće stranice društvenih mreža Facebook (http://facebook.com/uirzagreba), Instagram (https://www.instagram.com/uir.zagreba) i YouTube (http://tinyurl.com/uirzagreba), kao i digitalnu platformu za čitatelje Issuu (https://issuu.com/glasilouirz).

Članove UIR Zagreba, ali i širu javnost, nastavit će se redovito obavještavati i putem oglasnih ploča u prostorijama UIR Zagreba, zatim elektronskim putem (e-pošta, e-bilten) te putem SMS poruka.

Planiraju se i dalje razvijati postojeći sustavi komuniciranja kojima se na mjesečnoj bazi očekuje obuhvatiti i informirati otprilike 85% članstva.

U dva navrata tijekom 2019. godine, u siječnju i srpnju, tiskat će se i besplatno distribuirati i službeni časopis UIR Zagreba "Glasilo invalida rada, GIR" u ukupnoj nakladi od 10.000 primjeraka, a isti će se objaviti u digitalnom formatu na mrežnim stranicama UIR Zagreba.

Nastavit će se i provedbom edukacija vezanih uz korištenje novih i postojećih informacijskih i komunikacijskih tehnologija organiziranih i provedenih u okviru grupnih i individualnih radionica te predavanja s vizualno-praktičnim dijelom.

U okviru aktivnosti E-čitaonice, realizirane 2018. godine, članovima UIR Zagreba i dalje će se osigurati mogućnost korištenja računala i pretraživanja Interneta u prostorijama UIR Zagreba.
S ciljem jačanja svijesti o tome da osobe s invaliditetom same mogu najbolje zastupati svoje interese, podizati razinu svijesti o invaliditetu i pravima osoba s invaliditetom unapređivanjem stavova prema osobama s invaliditetom kao aktivnim i potpunim članovima društva UIR Zagreba će, osim desetak tematskih predavanja i distribucije informativnih letaka u otprilike 9.000 primjeraka, organizirati i nekoliko manifestacija: Dani otvorenih vrata UIR Zagreba, Dani otvorenih vrata udruga, Nacionalni dan invalida rada, Dvije suze za Zlatka Bočkala, 6. Memorijal Marije Topić, Dan UIR Zagreba, I mi smo zvijezde. Tim će prilikama promicati pozitivnu sliku o osobama s invaliditetom te upoznavati javnost o dobrim primjerima iz prakse u raznim područjima od interesa i značaja za osobe s invaliditetom te kvalitetu življenja općenito.

S ciljem podizanja javne svijesti o pravima osoba s invaliditetom te opće tolerancije prema raznolikosti u društvu UIR Zagreba će promovirati jedinstvenu nediskriminirajuću terminologiju u svim javnim istupima i tiskanom materijalu te će organizirati javna obilježavanja datuma povezanih s promicanjem ljudskih prava i unapređenjem položaja osoba s invaliditetom.

 

SUDJELOVANJE U KULTURNOM ŽIVOTU

S ciljem uključivanja osoba s invaliditetom u projekte u kulturi te senzibilizacije javnosti za umjetnički rad osoba s invaliditetom UIR Zagreba će organizirati i uključivati se u razne oblike kulturnih manifestacija: obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada, Dana otvorenih vrata UIR Zagreba, Dvije suze za Zlatka Bočkala, Svjetskog dana plesa, Dana otvorenih vrata udruga, Tjedna udruga, Svjetskog dana glazbe, Dana UIR Zagreba i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, zatim u okviru Sajma Pravo doba, Festivala jednakih mogućnosti, Jarunskih susreta, kajkavijade, Maksimirskih jeseni i manifestacije "I mi smo zvijezde". U nabrojane se aktivnosti kao aktivne sudionike planira uključiti 400-tinjak invalida rada u okviru glazbenih, dramskih i plesnih nastupa te izložbi kreativnih, likovnih i foto uradaka te crteža i ručnih radova.

 

ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Kad se za to pruži prilika, UIR Zagreba če sudjelovati u multidisciplinarnim istraživanjima o osobama s invaliditetom na nacionalnoj, regionalnoj i internacionalnoj razini.

Nastavit će se prikupljati mišljenja, stavovi i prijedlozi članova UIR Zagreba vezano uz problematiku osoba s invaliditetom te rad i djelovanje UIR Zagreba.

Nastavit će se s kontinuiranim i redovitim ažuriranjem baze podataka članova UIR Zagreba prikupljanjem, unosom, obradom i ažuriranjem podataka.

Osmislit će se odgovarajuće evaluacije i načini praćenja kvalitete života članova UIR Zagreba uključenih u edukacijske programe kreiranjem upitnika za ispitivanje zadovoljstva polaznika (stečenim znanjem, pruženom uslugom te daljnjom upotrebom stečenog znanja) te provođenjem ispitivanja nekoliko mjeseci po završetku edukacije. Indikatori provedbe bit će broj anketiranih osoba (barem 90% polaznika tečajeva) te razina zadovoljstva realiziranim programima edukacije.

 

REKREACIJA, RAZONODA I SPORT

Nastavit će se s organizacijom i realizacijom rekreativno-sportskih aktivnosti u vidu raznovrsnih i brojnih radionica pod stručnim nadzorom zaposlenih djelatnika UIR Zagreba i volontera. Organizirat će se i javne manifestacije, među kojima i 6. Memorijal Marije Topić, zatim natjecanja i susreti sa srodnim udrugama, kako na područjima Grada Zagreba i Zagrebačke županije, tako i diljem Republike Hrvatske.

 

CIVILNO DRUŠTVO

Nastavit će se utjecati na sustavno podizanje razine svijesti javnosti o značaju postojanja i djelovanja udruga osoba s invaliditetom u okviru radnih skupina i Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba čiji je Predsjednica UIR Zagreba član.
Nastavit će se jačati stručni, kadrovski i materijalni kapacitet UIR Zagreba kroz stručne edukacije voditelja aktivnosti za različita područja djelovanja od važnosti i značaja za osobe s invaliditetom te rad neprofitnih organizacija te kroz intenziviranu suradnju sa srodnim udrugama s ciljem razmjene iskustva te zajedničkog apliciranja za financijska sredstva EU fondova.

 

MEĐUSEKTORSKA I MEĐUNARODNA SURADNJA TE SURADNJA S DRUGIM INSTITUCIJAMA I UDRUGAMA

S ciljem razmjene iskustva te zajedničkog apliciranja za financijska sredstva EU fondova nastavit će suradnja započeta tijekom 2018. godine s Udrugom invalida rada Zenica, ali i potraga za drugim zainteresiranim srodnim udrugama u inozemstvu.

S istim ciljem razmjene iskustva, a u svrhu poboljšanja kvalitete života invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom, nastojat će se uspostaviti nove, ali i jačati dosadašnje suradnje s državnim, regionalnim i lokalnim vlastima te srodnim institucijama i asocijacijama na području cijele Republike Hrvatske, kao i suradnje s postojećim partnerima i suradnicima koji članovima UIR Zagreba osiguravaju neke od raznih vidova pomoći ili omogućavaju ostvarenje nekih od prava i povlastica.
U tom će kontekstu predstavnici UIR Zagreba tijekom godine sudjelovati i na međunarodnim stručnim skupovima, suorganizirati i organizirati stručne skupove, predavanja i prezentacije čija će tematika biti vezana uz invalidima rada i osobama s invaliditetom zanimljiva područja.

 


U nastavku PiP-a 2019. godine obuhvaćena su područja nevezana direktno uz područja Zagrebačke i Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

 

ČLANSTVO

Nastavit će se s provedbom pojačanih stimulacijskih aktivnosti vezanih uz zaustavljanje pada broja članstva usmjerenim u dva smjera:
- zadržavanje postojećih članova omogućujući većem broju članova uključivanje u aktivnosti UIR Zagreba te radom na jačanju interesa članova za aktivnije uključivanje u rad i aktivnosti UIR Zagreba
- uključivanje novih članova boljom promidžbom rada i djelovanja UIR Zagreba, zatim proširenjem postojećih i ostvarivanjem novih suradnji te nastavkom korištenja usluge digitalnog oglašavanja.

Nastavit će se i s izjednačavanjem mogućnosti za sve članove UIR Zagreba vezanim za pristup korištenju usluga UIR Zagreba.
Sukladno statistički dokazanoj višegodišnjoj tendenciji pada članstva te planiranom provedbom obuhvaćenom PiP-om 2019., u 2019. godini očekuje se uplata članarine od strane 8.500 članova.

 

OSTALI PROGRAMI

Nastavit će se s provedbom programa "Klupske aktivnosti" osiguravanjem već postojećih i osmišljavanjem novih aktivnosti te pronalaženjem načina za njihovu realizaciju: edukativne, sportsko-rekreativne, plesne, kreativno-likovne i savjetodavne radionice, kineziterapija, radionice vježbanja te predavanja i prezentacije. Sve aktivnosti bit će koordinirane, stručno osmišljene, provođene i nadzirane od strane zaposlenih djelatnika, kao i angažiranih volontera.

Na raznim internim i javnim manifestacijama i izložbama, susretima i natjecanjima bit će izlagani radovi izrađeni u okviru navedenih radionica dok će članovi umjetničkim izvedbama (ples, gluma, pjevanje) prikazivati dio aktivnosti UIR Zagreba i aktivno sudjelovati u sportsko-rekreativnim aktivnostima. U okviru ovog programa planira se obuhvatiti 1.000 članova kroz otprilike 1.500 organiziranih aktivnosti.

U okviru ovog programa, ali i šire, nastavit će se promicati ideja volonterizma uključivanjem što većeg broja volontera u aktivnosti UIR Zagreba, kao i osiguranjem njihova usavršavanja u okviru edukativnih radionica u organizaciji UIR Zagreba i drugih institucija i organizacija.

Nastavit će se i s provedbom stimulacijskih aktivnosti:
- "Učlani novog člana" – aktivnost će se provoditi s ciljem poticanja članova na aktivno sudjelovanje u promociji UIR Zagreba; očekuje se učlanjenje 130 novih članova po preporuci postojećeg člana UIR Zagreba
- "Uči i osvoji" – aktivnost će se provoditi s ciljem kvalitetnog informiranja članstva UIR Zagreba o temama vezanim uz problematiku, prava i zaštitu osoba s invaliditetom te uz aktivnosti i djelovanje UIR Zagreba, kao i drugim temama značajnim za kvalitetu života invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom; očekuje se sudjelovanje 400 članova.

Tijekom godine UIR Zagreba planira dio svojih aktivnosti predstaviti u okviru raznih manifestacija, neke od kojih će samostalno organizirati, a u neke će se uključiti. Aktivnosti će prezentirati sami članovi UIR Zagreba prema unaprijed dogovorenom programu.

Manifestacije  Planirani broj uključenih članova UIRZ Planirani broj gostiju Planirani broj aktivnosti Planirani broj natjecatelja
Dani otvorenih vrata 
60  30  cca 5 
Dani otvorenih vrata udruga 40  prolaznici  0
Nacionalni dan invalida rada 80  20  0
Svjetski dan plesa 
10    0
Suza za Zlatka Bočkala 30  100+prolaznici  1  0
Memorijal Marije Topić 80  170  10  130
Svjetski dan glazbe 20    0
Sajam Pravo doba 20 0 prolaznici   
Tjedan udruga 
40  prolaznici  0
Festival jednakih mogućnosti 30     
Jarunski susreti  20    20
Maksimirske jeseni 25    20
Dan UIR Zagreba  150  30  0
Međunarodni dan starijih osoba 30    1  0
72 sata bez kompromisa   30   10     0
Međunarodni dan osoba s invaliditetom   80      0
Međunarodni dan volontera   15  15  2
 0
I mi smo zvijezde   120   80     0
Dan Doma za starije osobe "Ježdovec"                                         50     0
Dan Doma za starije osobe "Trnje"                                           20   100     0
Dan Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje          30     0
predstavljanje radova na izložbama                                         50  200  11  0

 

Nastavit će se i s dosadašnjom praksom organizacije i provedbe edukativnih i stručnih susreta, neki od kojih u vlastitom i samostalnom aranžmanu, a neke u suradnji sa srodnim organizacijama. Susreti će imati edukativni, ali i sportsko-rekreativni te kreativni karakter te će se organizirati diljem čitave Republike Hrvatske i izvan njezinih granica.

U okviru ovog područja očekuje se organizacija i uključivanje u sedam sportsko-rekreativnih manifestacija kojim se planira obuhvatiti 100-tinjak članova te sedam edukativno-stručnih susreta kojim se planira obuhvatiti otprilike 150 članova.

IMOVINA UIR ZAGREBA

Nastavit će se s redovitim održavanjem prostora, inventara i vozila UIR Zagreba, kao i s nabavkom potrebnih materijala, rekvizita i opreme potrebnih za organizaciju i realizaciju svih aktivnosti i programa UIR Zagreba.

Nastavit će se s nastojanjem pronalaska dodatnog adekvatnog prostora za organizaciju i održavanje dijela klupskih aktivnosti vezanih uz vježbanje.

 

ORGANI UPRAVLJANJA UIRZ

U 2019. godini planirane su dvije sjednice Skupštine, osam sjednica Upravnog odbora te dvije sjednice Nadzornog odbora dok će se Sud časti sastajati po potrebi. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora bit će tijekom cijele godine uključeni u realizaciju pojedinih zadataka predviđenih ovim PiP-om.

 

STRUČNA SLUŽBA

Zaduženja djelatnika Stručne službe vezana su uz provedbu zaključaka i odluka tijela UIR Zagreba. Planira se zadržavanje trenutno zaposlenih djelatnika: voditeljice Stručne službe (VSS), dvoje savjetnika (VSS), dvoje stručnih suradnika (VSS), dviju suradnica (SSS) te korištenje dostupnih načina zapošljavanja za koje sredstva osiguravaju državna tijela (npr. javni radovi, programska sredstva i sl.).

Zaposlenici Stručne službe bit će tijekom godine upućivani na razne oblike edukacija i stručnog usavršavanja u područjima usko vezanim uz poboljšanje efikasnosti te unapređivanje organizacije i realizacije aktivnosti UIR i programa Zagreba, a sukladno dostupnim sredstvima.

S ciljem osiguravanja jednostavnosti provođenja programskih aktivnosti te raznolikosti ponude usluga, nastavit će se s angažmanom volontera u raznim područjima sukladno interesima i potrebama članova UIR Zagreba.
Nastavit će se angažirati izvršioci temeljem Ugovora o djelu kao pomoć pri realizaciji dijela osnovnih poslova i pojedinih programskih aktivnosti UIR Zagreba.

 

FINANCIRANJE

Nastavit će se s provođenjem aktivnosti vezanim uz jačanje institucionalnog i organizacijskog razvoja udruga osoba s invaliditetom od posebnog interesa za Grad Zagreb te vezanim uz osiguravanje sustavnog financiranja aktivnosti za unapređivanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

Nastavit će se, u suradnji s ostalim udrugama, tražiti sustavno rješavanje načina financiranja osnovne djelatnosti za udruge. Dok će se najveći dio financijskih sredstava osigurati iz članarina, manji dio osigurat će se iz programskih sredstava i donacija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok