Osvrt, Vincekovo

Vincekovo

subota, 19. siječnja 2013. godine

Olovno jutro, subota, magla me uvukla na cestu, dodiruje me, stresam njene lepršave kapi s kaputa, lica..., hodam s naprtnjačom prema autobusu koji će me odvesti u Gornju Krapinu, restoran "RODY" na proslavu VINCEKOVA, praznik svih VINARA, fešta za dušu i tijelo, spoj jučer i sutra, vrhunac postojećeg i nada za buduće.

vino4Polazak je mirisao na zajedništvo i optimizam u iščekivanju dolaska. Brzo smo stigli - klizeći autobusom po mokroj cesti. Na licima domaćina iskren i srdačan doček, veseo i topao stisak ruke - DOBRO DOŠLI PRIJATELJI.

Nakon prvih koraka lagano se zakotrljalo vrijeme u nama, oko nas miris snijega, roštilja, vina.... Magla je i dalje posipana oko nas, hladnoća na granici podnošljivosti, što dalje? Pa kuhano vino čeka, vruće i podatno, mirisno i slasno - iskušajmo ga. Pipica na bačvi vabi nas - okreni me, pustit ću ti eliksir - vruć i mirišljav. Učinismo to, svaki uzme čašu i ulije kuhanog vina. Pijmo. Vrijeme teće poput vina, lagano klizi. Smjelo počinje grudanje, predsjednica je u prednosti - svaka pohvala, grude pršte po odjeći, kosi, ali svi smo veseli - predivno.

Odnekuda ušetaju tamburaši, dolazi orkestar, recitacije i pjesme mogu krenuti. Pjevamo, smijemo se, fotografiramo, stopili smo se - priroda i ljudi spojeni u jedno.

Krštenje može početi, sve je spremno - vino, kobasice, kruh, loza se reže, velečasni drži misu, kubure pucaju, tamburaši sviraju, pjesma gromko zvoni - PEHARČEK MOJ - nirvana na Vincekovo.

Nakon obilnog i finog ručka, ples, pjesma, noge klize po taktovima tamburaša - prizor za uspomenu. Radost, zadovoljstvo, ispunjenost čitam na licima.

Moramo krenuti za Zagreb, mrak se spušta na zagorske brege, suze snijega ispraćaju nas natrag. U busu pjesma, pokoji vic i stigosmo. Veselo se pozdravljamo i razilazimo do slijedećeg puta.

Novi dan polako kreće ispred nas, a današnji nosimo sa sobom..

Autor: Tugomir Eršek

vino3

Hladno subotnje jutro, 19. siječnja 2O13. godine.
Dok Zagreb ogrnut snijegom još spava, okupljamo se iza KD "Vatroslav Lisinski". U 1O,15 sati, smješteni u udoban autobus, slušamo glas naše predsjednice UIR Zagreba, gospođe Marije Topić, koja nas pozdravlja, zahvaljuje na točnosti dolaska i želi ugodnu zabavu na našem prvom ovogodišnjem izletu.

Nakon otprilike sat vožnje stižemo u Gornju Stubicu - brdo Samec. Srdačnu dobrodošlicu zaželio nam je gostoljubivi domaćin vlasnik restorana "Kod Rodya", gospodin Zdravko Klanjčić. Restoran na brijegu, sav u prozorima odakle iz ptičje perspektive puca pogled na zagorske brege prekrivene bijelom snježnom plahtom iz koje viri sivo-crno drveće kao tušem nacrtano. Toplina peći na drva, živi plamen, pucketanje vatre i ljubaznost osoblja privukli su naše udrugaše da se opuste uz aperitiv, ukusnu kavicu i kartanje.

vinoOko podne, okupljeni ispred restorana, uživali smo u programu koji je pripremilo društvo vinara i vinogradara udruge "PEHARČEK" iz Donja Stubice, sa predsjednikom Udruge, gospodinom Marjanom Glavačem.

Voditelj programa VINCEKOVO, gospodin Željko Novosel pozdravio je goste i sudionike programa, zaželio ugodan boravak i Program je počeo.

Manifestacija počinje pjesmom gospodina Jurice Durifaja, plesom KUD-a Donja Stubica, nastavljaju tamburaški sastav "Stubička zvona", viteško društvo "Sv. Križ" Lobor. Mužar gospodin Dubravko Kopešić-Politeo, pucnjem završava program ispred restorana i poziva u vinograd, na simbolično obrezivanje vinove loze. Blagoslov vinograda obavio je vlč. Župnik Luka Slijepčević.

Druženje se nastavlja iza restorana uz kuhane kobase i kuhano vino koliko želiš i možeš. Naši udrugaši ulaze u toplinu restorana za ukusno složene stolove i juhica već stiže. Odmah zatim stiže zagorski pladanj, mješana salata, jako fino buteljirano vino Rizling i Graševina iz podruma vlasnika restorana gospodina Klanjčića.

Nakon obilnog i ukusnog ručka stigli su mužikaši i plesnjak je oživio. Jutarnji dogovor prekida naš ples, izlazimo uz zahvalu na divnom gostoprimstvu sa željom da se opet vidimo.

U autobusu počinje pjesma koja nas uz dobrog vozača prebrzo dovodi u Zagreb.

Autor: Anita Pozaić

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok