Korisno za sve !

 

Brošure za osobe s invaliditetom u kriznim situacijama izrađene su u okviru See me projekta koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova - Ravnateljstvo civilne zaštite. Brošure su dostupne u elektroničkom obliku na dnu mrezne stranice projekta SEE ME Ravnateljstva civilne zastite, na sljedećoj poveznici: https://civilna-zastita.gov.hr/safe-and-equal-in-emergencies-see-me/5692.

 

Prijevoz minibusom i električnim vozilima po groblju osiguran besplatno na grobljima u Gradu Zagrebu. 

Električna vozila namijenjena su za besplatan prijevoz starijih posjetitelja i teško pokretnih posjetitelja navedenim grobljima. Prijevoz je organiziran svakog dana u vremenu od 10,00 do 15,00 sati, uz polazište ispred glavnog ulaza u groblja: Mirogoj i MiroševacKontakt telefoni: Mirogoj: 091/4581023 i Miroševac: 091/4581025.

Minibus vozilo namijenjeno je za besplatan prijevoz starijih posjetitelja i teško pokretnih osoba na groblju Gaj urni (Krematorij). Prijevoz je organiziran svakog dana, osim ponedjeljka, u vremenu od 8,15 do 15,45 sati, uz polazište s platoa Krematorija, kraj ZET-ove autobusne stanicehttps://www.gradskagroblja.hr/prijevoz-minibusom-i-elektricnim-vozilima-po-groblju/887

 

 

Mentalno zdravlje grada Zagreba mrežni je portal na kojemu su, na jednom mjestu, objedinjeni svi projekti Grada i gradskih zdravstvenih ustanova u području mentalnog zdravlja, kao i brojni drugi projekti koji se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba u navedenom području. Na portalu su ujedno objedinjene stručne informacije koje će svim skupinama građana koje trebaju podršku i pomoć osigurati jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa. https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/

 

 

Europski Centar Hesed naziv je programa besplatne posudbe medicinske opreme i pomagala koji je početkom veljače 2022. godine pokrenut i u Zagrebu, kao 26. Centar Hesed otvoren u Europi. Iza te vrijedne inicijative stoje Europski rabinski centar (RCE) i Europska židovska asocijacija (EJA), a projekt je u Hrvatskoj organizirala podružnica židovske organizacije Chabad Lubavitch (izgovor: Habad Lubavič) – Chabad Lubavich Hrvatska - na čelu s rabinom Pinchasom Zaklosom. 

Svaki Hesed Centar, pa tako i novi centar u Hrvatskoj, opskrbljen je s više od 300 artikala, uključujući generatore kisika, invalidska kolica, stolce za tuširanje, štake, rolatore, krevetiće za bebe, TENS uređaje, tlakomjere i desetke drugih. S vremenom se planira i proširenje asortimana zahvaljujući donacijama. Treba također naglasiti da je posudba medicinske opreme omogućena svima, neovisno o religijskoj pripadnosti.

Građani se pozivaju da svoje upite o opremi šalju na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U tijeku je redizajn stranice www.zidovi.hr na kojoj će uskoro biti dostupan i cjelovit katalog opreme kojeg je za sada moguće dobiti na zahtjev upućen na spomenutu e-adresu.

 

 

Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) već duži niz godina provodi vrlo uspješan i dobro prihvaćen projekt edukacije i senzibiliziranja mladih predstavljajući edukacijsku publikaciju za tinejdžere pod nazivom BONTON za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom koji možete prelistati u e-formatu: Bonton

 

Portal Najmudriji.hr jedinstveno je mjesto informiranja Zagrepčana starijih od 65 godina i svih onih koji žele pratiti teme vezane uz starije sugrađane: Najmudriji.hr.

 

 

Karting Arena Zagreb od nedavno u svojoj ponudi ima go-kart vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom, specijalno razvijeno za osobe s ograničenom ili potpunom nemogućnošću korištenja donjih udova: komande za gas i kočnicu nalaze sa na upravljaču te roll bar sigurnosni H pojas.

Osigurani su posebni termini vožnji kako bi se mogli u potpunosti posvetiti svakom klijentu (vozaču): utorak i četvrtak od 14,00-16,00 sati te subota od 9,00-11,00 sati.
Potrebno je rezervirati svoj termin unaprijed na kontakte:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 01/7787534.

 

 

Socijalni dućan i Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala dio su projekta Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb. Cilj projekta je pružanje pomoći u naravni i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim sugrađanima. Detalji o socijalnom dućanu i uvjetima za ostvarivanje prava na pomoć u okviru socijalnog dućana dostupni su na mrežnim stranicama Gradskog društva Crvenog križa Zagreb (poveznica), a kontakti su: 01/5801-562, 3778-236 i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Na iste je kontakte moguće dobiti i informacije o posudionici medicinskih i ortopedskih pomagala.

Svi zainteresirani koji žele donirati medicinska ili ortopedska pomagala, prehrambene namirnice (trajne) i higijenske proizvode (sredstva za osobnu higijenu i sredstva za čišćenje), donacije mogu donijeti na adresu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb (Zagreb, Heinezlova ulica 64-66), od ponedjeljka do petka u vremenu od 8,00 do 15,00 sati, a za sve dodatne upite moguće je obratiti se telefonom (01/3778236), faxom (01/3770681) i e-porukom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

 

 

Usluga posudbe bolesničkih kreveta i ortopedskih pomagala (štake, hodalice, kolica i sl.) pruža Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Vlaška 36, 10000 Zagreb, fax: 4852864.

Obitelji sa bolesnim članovima koji prava na ortopedska i druga pomagala ne mogu ostvariti preko HZZO-a, trebaju Caritasu podnijeti pismenu molbu poštom na navedenu adresu ili putem faxa te uz molbu priložiti:

  • presliku medicinske dokumentacije iz koje je razvidna potreba za ortopedskim pomagalom,
  • preporuku nadležnog župnika ili liječnika koji potvrđuje opravdanost zahtjeva.

Nakon razmatranja i odobrenja posudbe, pomagala se preuzimaju u središnjem skladištu Caritasa u Rakitju, Zagrebačka 2, tel. 3323223.

 

 

CENTAR ZA PROMICANJE MENTALNOG ZDRAVLJA otvoren je u sklopu Centra "Živjeti zdravo", u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Ciljevi Centra za promicanje mentalnog zdravlja su bolje razumijevanje pozitivnog mentalnog zdravlja, zdravstveno obrazovanje i davanje informacija, motiviranje na ulaganje u mentalno zdravlje i osobni razvoj, motiviranje i podrška osobama u traženju stručne pomoći, razvoj psihoedukacijskih aktivnosti prema potrebama zajednice, razvoj mreže potpore osobama koje su bile izložene izrazito stresnim i/ili traumatičnim iskustvima te umrežavanje dionika društva koji razvijaju i provode aktivnosti na području promicanja mentalnog zdravlja.

U sklopu Centra radit će Savjetovalište za promicanje mentalnog zdravlja, srijedom od 11,00-15,00 sati na adresi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 12, Zagreb, tel.: 01/4863357; email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

U Savjetovalištu će građani moći dobiti uslugu psihoedukacije, kratke savjetodavne intervencije, procjenu rizika, izradu plana upućivanja na daljnji tretman te mogućnost uključivanja u grupe podrške. Korisnici Savjetovališta će ostati anonimni, a sve su usluge besplatne.

 

UDRUGA ZA SAMOZASTUPANJE nastoji osigurati što veći stupanj normalizacije života osoba s intelektualnim teškoćama kroz njihovo uključivanje i aktivno sudjelovanje u životu društva i lokalne zajednice. Detaljnije

 

 

PRAVNA KLINIKA Pravnog fakulteta u Zagrebu sudjeluje u integralnom sustavu pružanja besplatne pravne pomoći osobama koje za pravnu pomoć imaju opravdani interes te je ne mogu ostvariti iz drugih izvora ili bi je ostvarivanje moguće samo uz trošenje sredstava koja su im nužno potrebna za vlastito uzdržavanje ili uzdržavanje osoba koje su po zakonu dužne uzdržavati. Detaljnije

 

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ - Obiteljsko pravo i zaštita djece, Kazneno pravo
organizirana je od strane Savjetovališta "Luka Ritz" u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Pomoć se pruža srijedom od 11,00-13,00 h u prostorijama Savjetovališta "Luka Ritz" (Fabkovićeva 1/3) uz obaveznu prethodnu narudžbu na telefon 01/8885440.
Detaljnije

 

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ - http://tripleacitizens.eu/ je mrežna stranica koja omogućuje pristup besplatnoj pravnoj pomoći za građane. Mrežna stranica pripremljena je u okviru medjunarodnog projekta Trostruko A za gradjane (informacije, savjeti, aktivna pomoć).

Stranica putem interaktivne karte nudi jednostavan pristup svim organizacijama koje pružaju informacije, savjete i besplatnu pravnu pomoć gradjanima u pet država jugoistočne Europe (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunjska, Kosovo) i Turskoj.

Projekt Trostruko A za građane (Triple A for Citizens: Access to information, Advice & Active help), koji je pokrenula organizacija ECAS iz Bruxellesa, a financira ga Europska komisija, temelji se na načelu da svatko ima pravo biti informiran o svojim pravima.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva partner je projektu u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, Zaklada će u okviru svog Programa podrške gradjanima nakon ulaska RH u EU uskoro objaviti poziv za iskaz interesa za uvrštavanje svih organizacija koje u Republici Hrvatskoj pružaju primarnu pravnu podršku gradjanima kako bi informaciju o tome učinili dostupnom što je moguće većem broju gradjana Republike Hrvatske.

 

SAVJETOVALIŠTE za osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji radi na dvije lokacije:
u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba (Kneza Mislava 7) i u prostorijama područnog ureda Centra za socijalnu skrb Zagreb (Sesvete, Zagrebačka cesta 4a).

Savjetovalište djeluje u suradnji sa Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom-Zagreb.

Savez gluhih Grada Zagreba: utorkak i četvrtak, 16,00-18,30 sati (tel: 04619117)

Centar za socijalnu skrb Zagreb: ponedjeljak i srijeda, 16,00-18,30 ati (tel. 2058868)

Detaljnije.

 

 

Besplatne USLUGE SAVJETOVANJA osigurava Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada „Zajednički put” u okviru pružanja pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba. Riječ je o savjetodavnoj pomoći korisnicima pomoći socijalne skrbi, udomiteljima, nezaposlenim osobama i drugim osobama u socijalnoj potrebi ili osobama koje su se našle u nepovoljnim okolonostima ili kriznim stanjima putem Savjetovališta socijalne zaštite. Detaljnije.

 

 

ONLINE PREUZIMANJE ZVUČNIH KNJIGA iz fonda specijalne knjižnice u sastavu Zaklade Čujem, vjerujem, vidim - nova usluga za slijepe, slabovidne i druge osobe koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak dostupne kroz specijalnu knjižnicu čujem, vjerujem, vidim predstavljena je povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa i otvorenja Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada 2017.) u prostoru Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Ovom se uslugom slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak omogućava bespovratno preuzimanje zvučnih knjiga putem web knjižnice Čujem, vjerujem, vidim.
Korisnici usluge imaju mogućnost u bilo kojem trenutku (online) pomoću računala, laptopa, tableta ili pametnog telefona doći do željene knjige.

Putem ove usluge možete:
- preuzeti do sedam naslova mjesečno iz fonda specijalne knjižnice Zaklade
- pregledati povijest dosadašnje posudbe
- provjeriti svoja zaduženja i rok vraćanja naslova koje ste posudili putem sekograma
- pregledati rezervacije
- dobiti informaciju o novim naslovima u knjižnici

Za korištenje usluge potrebno je poslati s vlastitog e-maila molbu, OIB i kontakt broj na e mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Korisniku se zatim na vlastiti e-mail dostavljaju korisnički podaci s uputama o korištenju usluge

Dodatne informacije na 01/5510-092 ili na 091/6000-618.

 

SLOBODNA KNJIŽNICA napravljena od starih ormara otvorena je u Jarnovićevoj ulici (Prečko) :
Slobodna knjižnica.

Slobodna knjižnica funkcionira na principu da ako imate knjigu koju ne trebate i ne čitate više, donesete i ostavite u Slobodnoj knjižnici, a onda drugi mogu posuditi tu istu knjigu. Kada pročitate – vratite knjigu i posudite druge. Knjižnica radi od 0-24 sata na dan. Ljudi često donose i odnose knjige i oduševljeni su tom idejom: vlasniku ostavljaju poruke podrške i zahvale na ovakvoj ideji.

 

 

U zagrebačkoj Dubravi, u Retkovcu,  Aleja lipa 2a, otvorena je prva Drive in gradska ljekarna.
Drive in ljekarna također povećava dostupnost ljekarničkih usluga osobama koje im inače ne mogu jednostavno pristupati (slabije pokretne osobe, roditelji s malom djecom i dr.). 
Dovoljno je pozvoniti da bi vam ljekarnik/ca kroz prozorčić izdao(la) lijek, a da pritom ne trebate izlaziti iz vozila niti ulaziti u prostor ljekarne.
Tradicionalna uloga ljekarne svakodnevno se prilagođava potrebama sugrađana, uvode se nove usluge i inzistira se na njihovoj kvaliteti.

Gradska ljekarna Zagreb je na istoj lokaciji u Retkovcu postavila i tzv. pametnu klupu koja, osim za odmor, služi za punjenje mobitela ili tableta s pomoću solarne energije.

 

 

KATALOG domova za starije i nemoćne osobe u Republici Hrvatskoj: Katalog

 

Društvo za socijalnu podršku izdalo je BONTONČIĆ PONAŠANJA NA INTERNETU koji možete besplatno preuzeti klikom na crveni gumb i pronaći korisne savjete. Bontončić

 

U želji za doprinošenjem što većoj vidljivosti vrijednih aktivnosti udruga te boljoj informiranosti građana o uslugama i doprinosu udruga lokalnoj zajednici, Ured za udruge Vlade RH izradio je MOBILNU APLIKACIJU UdrugeInfo.

Aplikacija omogućuje jednostavno pretraživanje podataka o udrugama registriranim prema Zakonu o udrugama. Putem aplikacije, građani mogu pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa. Pretraživanje je omogućeno korištenjem interaktivne karte Republike Hrvatske. UdrugeInfo

 

S obzirom na to da je EE otpad klasificiran kao opasni otpad, on se iz kućanstava i gospodarstva treba sakupljati i odvoziti odvojeno od ostalog otpada. Građani mogu naručiti besplatan odvoz svih vrsta EE otpada kod Spectra media d.o.o. na cijelom području Republike Hrvatske na nekoliko načina:

  • pozivom na besplatni telefon 0800 232 333 (od 8-16 sati),
  • unosom naloga na mrežnoj stranici www.eeotpad.com,
  • putem elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Građani mogu EE otpad i osobno odvesti u najbliže reciklažno dvorište, a popis kojih se za područje grada Zagreba može pronaći na sljedećem linku/poveznici: Reciklažna dvorišta.

 

 

Od 1. siječnja 2020. sustav ELOO - Evidencija lokacija odbačenog otpada pušten je u testni rad u produkcijskom obliku te je dostupan javnosti.

Sustav ELOO izradilo je i vodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Lokacije na kojima se nalazi odbačeni otpad mogu prijaviti i građani, ali konačne podatke vidljive u sustavu i na karti unijeli su i potvrdili komunalni redari.

Sastavna komponenta informacijskog sustava je aplikacija za evidenciju podataka o lokacijama odbačenog otpada. Podatke o lokaciji odbačenog otpada određuje komunalni redar, a jedinica lokalne samouprave ih mjesečno unosi u mrežnu aplikaciju sustava evidentiranja lokacija odbačenog otpada.


Detalje o projektu i prijavi odbačenog otpada možete pronaći na mrežnoj stranici: ELOO

 

 

MojaZgradaOnline.hr ( poveznica ) pruža suvlasnicima zgrada, nebodera i drugih sličnih zajednica
diljem Hrvatske, pregled događanja u objektu kao i mogućnost online komunikacije.

Portal predstavlja svojevrsnu oglasnu ploču uvijek dostupnu gdje god se nalazili ako imate pristup internetu.
Time dobivate pregled događanja unutar zajednice kada i gdje to poželite.

Korištenje je jednostavno, prilagođeno svim korisnicima neovisno o razini informatičkog znanja koje posjeduju te potpuno sigurno
(sve informacije na toj stranici vidljive su samo suvlasnicima određene zgrade, nebodera, zajednice).

 

NACIONALNI POZIVNI CENTAR ZA ŽRTVE KAZNENIH DJELA I PREKRŠAJA
Važnost i djelokrug Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja očituje se u:

- informiranju o pravima žrtava i svjedoka,
- upućivanju na relevantne institucije i organizacije civilnog društva koje pružaju stručnu pomoć,
- pružanju različitih praktičnih informacija,
- informiranju o ostvarivanju prava na novčanu naknadu žrtvama kaznenih djela.

Osobe koje postanu žrtve bilo kojeg kaznenog djela ili prekršaja, bilo gdje u Hrvatskoj, na liniji 116 006 mogu dobiti informacije o svojim pravima i o tome što učiniti te kome se obratiti.

Broj 116 006 za pružanje informacija i savjeta žrtvama kazenih djela i prekršaja dostupan je radnim danom od 8,00 do 20,00 sati.
Usluga je besplatna i anonimna, a dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku za područje cijele Republike Hrvatske te je mogu koristiti i stranci.
Na telefonu radi velik broj posebno obučenih volontera iz područja prava i psihologije.

 

PRIJAVA NEPRIMJERENIH SADRŽAJA poslanih putem SMS-a. Hrvatski telekom operateri i Hrvatska agencija za poštu i komunikacije, HAKOM, zajedno će štititi djecu i maloljetnike od neprimjerenih sadržaja, koji sve češće stižu putem SM- poruka, kao reklame i promidžba, nerijetko i vulgarna.

HAKOM u svom priopćenju, naime, navodi da je zbog čestih primjera kršenja Zakona o elektroničkim komunikacijama, tj. odredbi o neželjenim elektroničkim komunikacijama putem SMS-a, s operaterima dogovoren brži postupak sprečavanja takvih nezakonitih radnji.

– Takve poruke uglavnom predstavljaju promidžbu za razne usluge s posebnom tarifom. Svaka takva promidžba bez prethodnog pristanka korisnika je zloporaba – smatraju HAKOM i telekomi.
Zato će, napominju, svaki broj za koji se utvrdi da se s njega šalju neprimjerene i nepristojne reklame, u najkraćem roku biti trajno blokiran.

Ujedno se pozivaju građani da neželjeni SMS-prijave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

U prijavi je potrebno navesti broj s kojeg je poruka primljena te datum i vrijeme primljene poruke, kao i ime, prezime i broj primatelja. Jasno, uz sporni sadržaj poruke. Poželjno je također, u e-mailu priložiti i sliku ekrana mobitela, s prikazom sadržaja poruke.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok