Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Europska kartica zdravstvenog osiguranja
od 1. srpnja 2013. godine dostupna putem Interneta

Svi građani Republike Hrvatske od 1. srpnja 2013. godine postali su i građani Europske unije, zajednice država s kojom će u budućnosti dijeliti mnoga prava.

Kada je riječ o zdravstvenom osiguranju, svi hrvatski građani koji imaju uredan status u obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatskog zdravstvenog osiguranja (HZZO) od 1. srpnja 2013. godine ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, dokument uz pomoć kojeg će u svim zemljama članicama Europske unije moći koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu. Kartica je za sve osiguranike besplatna.

Najlakši način za dobivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja je unošenje podataka o OIB-u ili MBO-u putem Internet aplikacije na stranici HZZO-a www.hzzo.hr na kojoj će odmah biti poslana obavijest o mjestu i vremenu podizanja kartice.

Osim putem Interneta, osiguranici karticu mogu zatražiti i kasnije preuzeti osobno dolaskom u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a, prema adresi iz evidencije HZZO-a u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja osiguranici imaju pravo za vrijeme svog privremenog boravka na području Europske unije, Europskog gospodarskog prostora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Švicarske, zbog privatnog ili službenog razloga, kod ugovornih liječnika, a na teret HZZO-a, koristiti neodgodive zdravstvene usluge potrebne iz medicinskih razloga, uzimajući u obzir prirodu zdravstvenih usluga i očekivanu dužinu boravka.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne zamjenjuje zdravstvenu iskaznicu koja se koristi u Hrvatskoj, te će se zdravstvena zaštita na području Hrvatske i nadalje koristiti na jednak način kao i do sada temeljem postojeće zdravstvene iskaznice.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja važi do datuma koji je na njoj naveden, a izdavanje nove može se zatražiti u roku 30 kalendarskih dana prije isteka važeće kartice. Ukoliko osiguranik prestane biti zdravstveno osiguran u HZZO-u, karticu je obvezan predati uredu ili službi HZZO-a u kojoj je podignuta.

Međutim, obzirom da Europska kartica zdravstvenog osiguranja pokriva samo troškove za medicinski nužne usluge mišljenja smo kako bi se u slučaju putovanja trebalo razmisliti i o sklapanju kvalitetne police putnog osiguranja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok