Zdravi i sigurni

 

ZDRAVI I SIGURNI NON-STOP

 

Kroz 2020. godinu proveden je pilot projekt Zdravi i sigurni. Projekt je proveden s uspješnim rezultatima pa je nastavljen i u narednim godinama: 2021. godine pod nazivom Zdravi i sigurni na kvadrat, 2022. godine pod nazivom Zdravi i sigurni na kubik, 2023. godine pod nazivom Zdravi i sigurni na kvintala u 2024. godini pod nazivom Zdravi i sigurni non-stop.

Projekt je usmjeren na osobe s područja grada Velike Gorice i njegove okolice koje imaju rješenje o invaliditetu ili o stupnju tjelesnog oštećenja, a obuhvaća tri aktivnosti: promidžbena aktivnosti, rekreacijsko plivanje i individualna pravna savjetovanja. Projekt se provodi od 1. lipnja do 31. prosinca 2024. godine.

 

PROMIDŽBENA AKTIVNOSTpredstavlja ključni korak u svakom projektu budući da omogućuje širenje informacija o projektu, ističe njegovu važnost i svrhu i potiče sudjelovanje korisnika u projektu. Promocija projekta "Zdravi i sigurni non-stop" ima za cilj privući što veći broj osoba s invaliditetom s područja Velike Gorice i okolice i potaknuti ih na uključivanje u projektne aktivnosti. Također, promocijom će se javnosti približiti korisnost pravovremenog informiranja o zakonskim pravima i dobrobiti rekreacijskog plivanja i kretanja u vodi.

Promocija projekta provodit će se kroz različite kanale komunikacije.
Plakati će biti izrađeni i postavljeni u prostorijama UIR Zagreba, Gradskog bazena Velika Gorica i Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Kreirat će se i promotivni video i online kampanja za projekt.
Promotivni video je "titlovan" i objavljen na YouTube kanalu UIR Zagreba, a potom podijeljen putem društvenih mreža: video.
Online kampanja bit će izrađena pomoću Google Business alata, pružajući informacije o projektu i vidljivost lokacija na kojima se aktivnosti provode.
Također, informacije o projektu bit će dostavljene i putem SMS poruka, WhatsApp kanala i e-pošte članovima UIR Zagreba.
Javnost će također biti informirana putem e-biltena, mrežnih stranica i društvenih mreža.

Taj sveobuhvatan pristup promociji osigurat će informiranost velikog broja osoba s invaliditetom i potaknut će ih na sudjelovanje u projektu "Zdravi i sigurni non-stop" doprinoseći tako ostvarenju njegovih ciljeva i dobrobiti za zajednicu.

 

REKREACIJSKO PLIVANJE predstavlja izuzetno korisnu aktivnost za očuvanje i poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi. Zahvaljujući vodi kao mediju koji omogućava lakše kretanje bez opterećenja i pruža osjećaj slobode, plivanje ima niz blagodati za korisnike. Plivanje aktivira gotovo sve mišićne skupine u tijelu, što ga čini izvrsnim oblikom vježbanja. Radeći različite pokrete rukama i nogama, jačaju se mišići, poboljšava njihova izdržljivost i tonus. Ta aktivnost ne samo da doprinosi očuvanju i poboljšanju zdravlja, već i sprječava pogoršanja postojećih oštećenja i invaliditeta, kao i nastanak novih. Posebno je važna za osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi koje se svakodnevno suočavaju s posljedicama svojih fizičkih ograničenja. Plivanje, kao aktivnost koja uključuje cijelo tijelo, pozitivno utječe na mišićno-koštani sustav, kardiovaskularni sustav i mentalno zdravlje korisnika. Osim što je pristupačno svima, bez obzira na razinu kondicije i životnu dob, plivanje se pokazalo kao vrlo učinkovita tjelesna aktivnost. Samo 30 minuta plivanja u vodi može biti jednako korisno kao 45 minuta aktivnosti na kopnu. Ta aktivnost pomaže u zaštiti od različitih bolesti srca, moždanog udara i razvoja dijabetesa. Također, plivanje potiče brži metabolizam, povećava kapacitet pluća, poboljšava fleksibilnost, poboljšava tonus mišića i smanjuje visoki krvni tlak i bol. Za mentalno zdravlje, plivanje je izuzetno korisno jer smanjuje osjećaj tjeskobe, depresije, anksioznosti i stresa, dok istovremeno poboljšava raspoloženje i kvalitetu sna. Redovitim uključivanjem u tu aktivnost, korisnici će razviti zdrave životne navike i prevenirati pogoršanje njihovih postojećih zdravstvenih stanja, kao i potencijalno sprječavati nastanak novih problema.

Kroz Projekt je, u suradnji s Gradskim bazenom Velika Gorica (Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21, 10410 Velika Gorica), osigurano besplatno korištenje bazena osobama s invaliditetom s područja Velike Gorice i okolice. Dinamika plivanja organizirana je jednom tjedno kako bi korisnici imali redovitu priliku za uključivanje u tu korisnu aktivnost. 
U razdoblju od 5. lipnja do 31. prosinca 2024. godine sve osobe s invaliditetom s područja Velike Gorice i okolice imaju mogućnost besplatnog korištenja termina velikog bazena - srijedom od 11,00 do 12,00 sati. Zbog procedure provedbe projekta, a i ograničenih mjesta u pojedinoj pruzi, za uključivanje u rekreacijsko plivanje obavezna je prethodna prijava koju je moguće odraditi osobno u prostorijama UIR Zagreba, putem telefona (01/4876294) ili e-pošte (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). Prijaviti se mogu sve osobe s invaliditetom ili tjelesnim oštećenjem s područja grada Velike Gorice i njegove okolice, neovisno o tome da li su članovi UIR Zagreba ili ne.

Bez prijave neće biti moguće uključiti se u rekreacijsko plivanje.

 

PRAVNO SAVJETOVALIŠTE predstavlja aktivnost unutar Projekta kojom je osigurana besplatna primarna pravna pomoć osobama s invaliditetom s područja Velike Gorice i okolice. S obzirom na kompleksnost pravnog sustava i nepostojanje jedinstvenog akta za osobe s invaliditetom, što je problem na koji UIR Zagreba upozorava već dug niz godina, pravno savjetovalište postaje iznimno važno za informiranje i podršku korisnicima u ostvarivanju njihovih prava. Kroz pravno savjetovalište, članovi UIR Zagreba i ostale osobe s invaliditetom imat će priliku dobiti relevantne savjete i upute za ostvarivanje svojih prava. Aktivnost će provoditi Ivana Unger, mag. prava, zaposlena u UIR Zagrebu kao savjetnica. Prije pružanja konkretne pomoći, pravnica će analizirati dokumentaciju i razgovarati s korisnicima kako bi razumjela njihove probleme i pružila im individualiziranu pomoć. Pravna pomoć bit će pružena i u područjima građanskog, nasljednog i obiteljskog prava, prilagođavajući se individualnim potrebama korisnika. Kroz pravovremeno informiranje i educiranje korisnika, pravno savjetovalište ima za cilj osnažiti ih i potaknuti na samostalno ostvarivanje njihovih prava, što će imati pozitivan utjecaj na njihovu kvalitetu života i smanjiti njihovu ovisnost o obitelji i drugim osobama. Smanjenje pravne nesigurnosti kod korisnika bit će primarna zadaća pravnog savjetovališta.

Projektna aktivnost bit će provedena kroz individualna savjetovanja u prostorijama UIR Zagreba, telefonom i internetom, kao i kroz predavanja s temama iz područja pravne i socijalne zaštite. Predavanja će biti organizirana u prostorijama UIR Zagreba i u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i bit će dostupna i putem prijenosa uživo na društvenoj mreži Facebook. Taj sveobuhvatan pristup pružanju pravne pomoći osigurat će korisnicima potrebnu podršku i informacije za uspješno rješavanje njihovih pravnih problema.

Članovi UIR Zagreba s područja grada Velike Gorice i okolice mogu zatražiti savjet o mogućnostima i načinima ostvarivanja zakonom im zajamčenih prava. Osobe s invaliditetom ili tjelesnim oštećenjem s istog područja, neovisno o tome jesu li članovi UIR Zagreba ili ne, mogu se prijaviti za kreiranje pravne anamneze koja sadrži utvrđivanje onih statusnih prava i povlastica koja se potencijalno mogu ostvariti na temelju dokumentacije izdane od Centra za socijalnu skrb, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Uz utvrđivanje prava koja su za osobu s invaliditetom dostupna, naglasak je i na upoznavanju korisnika s načinima ostvarivanja tih prava i povlastica.

Termini za individualna pravna savjetovanja organizirani su u prostorijama UIR Zagreba utorkom i četvrtkom u vremenu od 13,00-18,00 sati
Zbog individualnog rada, potrebno se prethodno naručiti za termin savjetovanja, a to je moguće odraditi osobno u prostorijama UIR Zagreba, putem e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 01/4876301, 4829119, 4829392
.

 

HVALA medijima koji prate rad UIR Zagreba i na taj način podržavaju njegove aktivnosti: Direkt - Nacionalni medij za oglašavanječlanak, portal vgdanas.hr članak, portal VG online članak, portal gorica.info članak, portal kronike VG članak, portal vgradu.hr članak, portal cityportal.hr članak.

 

U 2023. godini organizirano je predavanje na temu Invalidska mirovina i osobna invalidnina. Predavanje je održala Ivana Unger, mag. iur., savjetnica u UIR Zagreba, u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica 4. listopada 2023. godine, a prezentaciju možete pogledati klikom na sljedeću poveznicu: Predavanje
HVALA svima na najavama predavanja i pozivu na gostovanje u emisijama: Pučko otvoreno učilište Članak, VG danas Članak, Cityportal Članak, City Radio (najave u okviru "Vijesti" Prilog i emisija "Vidici jednakih mogućnosti" Snimka, Mreža TV (emisije "Vijesti" i "Izazovi i prilike" Snimka).

U 2021. godini provedbe projekta, Ivana Unger, mag. iur., savjetnica u UIR Zagreba, u Pučkom je otvorenom učilištu Velika Gorica održala predavanje na temu Specifični ugovor o raspolaganju imovinom za života kako bi se zainteresirani upoznali s detaljima vezanim uz neke od ugovora o raspolaganju imovinom života. Na predavanju su zainteresirani imali priliku saznati: 
1. što je ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a što je ugovor o darovanju,
2. tko može sklopiti te ugovore,
3. što može biti predmet tih ugovora,
4. koje su pravne posljedice sklapanja takvih ugovora i kada nastupaju,
5. koji je propisani oblik za navedene ugovore,
6. mogu li se raskinuti ti ugovori,
7. koje su razlike između tih ugovora.

Za sve one koji su predavanje propustili, osigurali smo prezentaciju koju je moguće pregledati i preuzeti klikom na sljedeću poveznicu: Predavanje

 

 

 Projekte od 2020. godine sufinancira Grad Velika Gorica u okviru Javnog poziva za za dodjelu financijskih potpora za programe/projekte udruga iz područja socijalno-humanitarne i zdravstvene djelatnosti te braniteljskih udruga od interesa za Grad Veliku Goricu.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok