Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka

Indeks Članka

 

 

Hrvatski sabor je 13. veljače 2009. godine na svojoj sjednici donio odluku o proglašenju

Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka

koja je objavljena u Narodnim novinama br. 24 od 23. veljače 2009. godine.

ruzaOK

 

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA, 21. ožujka

2019. godina

Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka obilježit ćemo bogatim programom u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u vremenu od 15,00-17,00 sati u našim prostorijama u Novoj cesti 86 (ulaz s dvorišne strane).

Otvorit ćemo izložbu fotografija pod nazivom "Lunjalice" čija je autorica Jasminka Savić, članica UIR Zagreba, ujedno aktivan sudionik u foto grupi UIR Zagreba.

Potom će Joško Matić, mag. iur. predstaviti brošuru naziva "Znanje je moć!". Brošura je sažet osvrt na prava invalida rada iz sustava mirovinskog osiguranja i podzakonskih akata. Brošura je tiskana uz financijsku potporu Grada Zagreba i dijeli se besplatno svim zainteresiranima.

Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada završit ćemo kreativno ukrašavajući unikatne radove koristeći salvetnu tehniku koju će nam demonstrirati Zdenka Čić, također članica UIR Zagreba, ujedno i aktivan sudionik kreativno-likovnih radionica u UIR Zagreba. Dakle, prethodno znanje salvetne tehnike nije potrebno, a sav materijal potreban za ukrašavanje osigurat će UIR Zagreba. 

Svi su dobro došli! Program

 

 


 

2018. godina

"Nacionalni dan invalida rada - kroz sliku, priču i glazbu" bio je naziv sukladan tematici ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka.

Tim je povodom u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba), Nova cesta 86, u srijedu, 21. ožujka 2018. godine od 15,00 sati upriličen bogat program deseti put zaredom.

Pred gotovo 100-tinjak uzvanika predsjednica UIR Zagreba, jedne od navjećih udruga osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu, ali i Republici Hrvatskoj, gospođa Nada Vorkapić, održala je kratku uvodnu riječ. Tom je prigodom podsjetila uzvanike da je Nacionalni dan invalida rada - 21. ožujka takvim proglašen od strane Hrvatskog Sabora na svojoj sjednici održanoj 13. veljače 2009. godine. Te iste godine upravo je UIR Zagreba na Bundeku organizirala okupljanje kojom se prigodom, unatoč niskim temperaturama i hladnom vjetru, odazvalo 500-tinjak uzvanika među kojima velik broj invalida rada i ostalih osoba s invaliditeom te predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti.
Svake godine otada, Nacionalni dan invalida rada obilježava se diljem lijepe naše, a ove godine UIR Zagreba je ulogu organizatora za Grad Zagreb s ponosom preuzela desetu godinu zaredom nastojeći doprinijeti izlasku iz izmaglice nevidljivosti i neuvažavanja od strane društva i države.

Potom se uzvanicima ispred Ureda Gradonačelnika s nekoliko lijepih riječi obratila i Marija Mustač, voditeljica odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom pri Sektoru za zaštitu osoba s invaliditetom u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Nakon uvodnih pozdrava, čestitki i kratko osvrta na povijest proglašenja Nacionalnog dana invalida rada, predsjednica Vorkapić otvorila je izložbu slika koje su izradili polaznici radionice crtanja i slikanja UIR Zagreba pod nazivom "Ususret proljeću" nakon čega je pravnik UIR Zagreba, Joško Matić, svim uzvanicima pojasnio zakonsku zavrzlamu vezanu uz razlike između tjelesnog oštećenja i invaliditeta te na taj način razjasnio koga zakon tumači kao osobu s invaliditetom, a koga kao osobu s tjelesnim oštećenjem.

Po završetku predavanja napravljena je pauza tijekom koje su odrađene pripreme za koncert te su od 18,00 sati dugogodišnji prijatelji i suradnici UIR Zagreba harmonikaškog orkestra Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga" uveli su sve prisutne u prvu proljetnu noć ove godine uz klasične hitove i evergrine.

 

Za razliku od prijašnjih godina, umjesto na dolasku, ove su godine svi uzvanici na odlasku dobili narančastu ružu koja je s ponosom već devet godina zaštitni znak UIR Zagreba. Ruža je izabrana s ciljem ukazivanja na problem nedovoljne primjene zaštite na radu dok je narančasta boja izabrana s ciljem ukazivanja na sretniju, kreativniju, odlučniju i poticajnu stranu.

 

Ovom prilikom ujedno zahvaljujemo i medijima koji su obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u organizaciji UIR Zagreba popratili najavama, objavama, reportažama i našim gostovanjima u emisijama: portal Dnevno.hr Članak, portal Zagreb.info Članak, portal Treća dob Članak, portal IN portal Članak, portal Mirovina.hr Članak, Radio Sljeme - "Pro bono", HRT4 - Zagrebačka panorama, Mreža TV - informativne emisije i emisija "Oboji dan", TV Trend (TV4r) - emisija "Mogu sve", Jabuka TV - emisija "Serbus Zagreb".

Fotografije s događanja objavljene su u našoj fotogaleriji: Fotogalerija, a objave, reportaže i video uratke možete pogledati u našoj videogaleriji: Videogalerija. ruzaOK


 

2017. godina

U okviru Dana otvorenih vrata udruge invalida rada Zagreba, posebno je organiziran utorak, 21. ozujka - Nacionalni dan invalida rada.

Tom smo prigodom otvorili XXIII. izložbu radova foto grupe UIR Zagreba pod nazivom "Život invalida rada", a nakon čega je zaposlena djelatnica UIR Zagreba, Dubravka Hrgarek održala kratku prezentaciju na istu temu. Obje su aktivnosti u kratkim crtama prikazale upravo život invalida rada, od statiskičkih podataka do svakidašnjih pozitivnih i negativnih situacija u kojima se invalidi rada nadju ili nalaze.

Potom je Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada Zagreba ukratko prezentirao rad i djelovanje saveza obzirom na jubilarnu 50. obljetnicu, a nakon čega se kratko na povijest Nacionalnog dana invalida rada te značenja ruže kao zaštitnog znaka osvrnuo i sam predsjednik Saveza, ujedno i jedan od dvojice najstarijih članova UIR Zagreba, Josip Petrač.

Svečano obilježavanje za invalide rada značajnog dana završilo je koncertom harmonikaškog orkestra Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga", sad već vrlo dobrih i dragih prijatelja UIR Zagreba.

 

ruzaOKNeizostavno u obilježavanju ovog važnog Dana, po dolasku u prostorije UIR Zagreba, u neposrednoj blizini Trešnjevačkog trga, svaki od prisutnih uzvanika dobio je
narančastu ružu , zaštitni znak UIR Zagreba uz podsjetnik da je ruža kao zaštitni znak izabrana upravo zbog podizanja svijesti o problemu (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu dok je odabir narančaste boje pao zbog njezina značenja odnosno entuzijazma, sreće, kreativnosti, odlučnosti, ohrabrenja i poticaja kojim se invalidi rada nastoje voditi u današnjim teškim vremenima.


 

2016. godina

Udruga invalida rada Zagreba Nacionalni je dan invalida rada 2016. godine obilježila na sam dan, u ponedjeljak, 21. ožujka u svojim prostorijama u Novoj cesti 86, u neposrednoj blizini Trešnjevačkog trga.Za razliku od protekle dvije godine kada smo dan obilježili koncertom, ove smo se godine odlučili za tematska predavanja.

Zlatko Bočkal, predsjednik UIR Zagreba, uvodno se s nekoliko riječio obratio šezdesetak prisutnih uzvanika, što samih članova – invalida rada, što uvaženih nam gostiju – partnera, suradnika i prijatelja. Uzvanike je potom pozdravila i Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koja je tom prilikom svima ujedno i čestitala Nacionalni dan invalida rada uz želju za nastavak vrlo uspješne suradnje koju UIR Zagreba ostvaruje s navedenim Gradskim uredom.


Program rada UIR Zagreba za 2016. godinu u 20-minutnoj prezentaciji detaljno je i vrlo slikovito prezentirao predsjednik UIR Zagreba, umirovljeni prof. psihologije, Zlatko Bočkal, a nakon čega je predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Josip Petrač, uzvanike podsjetio na same korijene nastanka Nacionalnog dana invalida rada, kao i na samo njegovo značenje.

Prije nego nam se pridružila Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, s nekoliko kratkih riječi prisutne su pozdravile i predstavile se Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a potom i Marija Kalebota, predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba, a ujedno i Gradska zastupnica. Mira Pekeč-Knežević u svom je izlaganju pojasnila nejasnoće vezane uz razumnu prilagodbu radnog mjesta osobama s invaliditetom.


Osim govornika, valja spomenuti da su nam se ovom prigodom pozivu odazvali i obilježavanje Nacionalnog dana uveličali sami članovi – invalidi rada, kao i predstavnici naših partnera, suradnika i prijatelja među kojima i Marija Mustač, načelnica Odjela za osobe s invaliditetom pri Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Lidija Hrastić-Novak, privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, zatim Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Svjetlana Kopčinović, voditeljica Kluba osoba s invaliditetom volontera Crvenog križa "Daj 7" te predstavnici Društva distrofičara i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.


Program je trajao od 15,00-16,30 sati, a tijekom kojeg je u prostorijama bila organizirana i izložba likovnih i kreativnih radova koje su izradili sami članovi UIR Zagreba na kreativno-likovnim radionicama u okviru klupskih aktivnosti UIR Zagreba.

Svaki je uzvanik, već tradicionalno, pri dolasku dobio prelijepu narančastu ružu, zaštitni znak UIR Zagreba. ruzaOK

Sve udruge invalida rada u Republici Hrvatskoj nastoje ružom ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Svaka od tih udruga ima i svoju boju, a UIR Zagreba izabrala je narančastu boju kojom ukazuje na entuzijazam, sreću, kreativnost, odlučnost, ohrabrenje i poticaj kojim se invalidi rada nastoje voditi u današnjoj vrlo teškoj svakidašnjici.

 

 

Potom su u srijedu, 23. ožujka ove godine u Knjižnici Staglišće, A. Prosenika 7, s početkom u 18,00 sati, također povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, ali i povodom obilježavanja 50. obljetnice UIR Zagreba, predavanja održali: Josip Petrač, predsjednik HSUIR-a; Leke Sokolaj, izvršni direktor i pravnik HSUIR-a te Zlatko Bočkal, predsjednik UIR Zagreba.


 

2015. godina

Ove godine, UIR Zagreba je Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka, obilježila dan ranije, u petak, 20. ožujka u svojim prostorijama na Trešnjevačkom trgu.

Tom prigodom, organizirali smo koncert prije čijeg početka se svim prisutnima sa nekoliko riječi obratio predsjednik UIR Zagreba, gospodin Zlatko Bočkal. U svom se govoru kratko osvrnuo na važnost upoznavanja javnosti sa pravima i interesima invalida rada, kao i na važnost zaštite na radu odnosno ukazivanja na provođenje aktivnosti vezanih za prevenciju nastanka invaliditeta i/ili tjelesnog oštećenja.

Potom su uzvanike pozdravili i uvaženi gosti: predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, gospodin Josip Petrač te pomoćnica Pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospođa Marinka Bakula-Anđelić.

Nakon uvodnih govora, koncert je započeo nastupom pjevačkog zbora UIR Zagreba Kolibrići, a nastavio i završio nastupom dječjeg zbora Osnovne škole Kralja Tomislava. Veselu atmosferu koju su rasplamsali mališani, poduprli su i svi prisutni pridruživši im se u pjevanju i tražeći bis.

Tijekom trajanja programa, u prostorijama je bila organizirana i izložba likovnih radova, polaznika Škole crtanja i slikanja u okviru klupskih aktivnosti UIR Zagreba.

Već tradicionalno, svaki je prisutni dobio narančastu ružu, zaštitni znak UIR Zagreba. Dok ružom želimo ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu, narančastom bojom ukazujemo na entuzijazam, sreću, kreativnost, odlučnost, ohrabrenje i poticaj kojim se invalidi rada nastoje voditi u današnjim teškim vremenima.


2014. godina

Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka, u prostorijama Udruge 2014. godine svečano je obilježen dan ranije, 20. ožujka.

Nazočnim članovima i gostima kratkim govorom obratio se predsjednik Udruge, gospodin Zlatko Bočkal. U svom izlaganju naglasio je da prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Republici Hrvatskoj ima 249.100 korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada je prigoda da se invalidi rada upoznaju s pravima, a šira javnost senzibilizira s problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom te da se ukaže na potrebu sprečavanja nesreća na radu i nastanka ozljeda i invalidnosti.

Nazočne su pozdravili uvaženi gosti: Predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, gospodin Josip Petrač i Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospođa Višnja Fortuna.

Program je nastavljen umjetničkim dijelom u kojem su nastupili vokalno-instrumentalni sastav i pjevački zbor Nikole Tesle, pjevački zbor Udruge invalida rada Zagreba-Kolibrići i plesni par Udruge invalida rada Zagreba. Tijekom izvođenja programa organizirana je izložba radova članova kreativno-umjetničkih radionica Udruge invalida rada Zagreba.


2013. godina

Za razliku od prijašnjih godina, ovu 5. godinu obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka, UIR Zagreba obilježila je u okviru Dana otvorenih vrata UIR Zagreba koji su bili organizirani u vremenu od 18-22.03.2013. godine.

Nacionalni dan invalida rada obilježio se upravo na taj dan, u četvrtak, 21. ožujka.

Svečani dan započeo je uvodnim i vrlo zanimljivim, ali kratkim predavanjem Nataše Jokić-Begić, dr. psihologije na temu Kako preživjeti u današnje vrijeme.

Nekoliko prigodnih riječi potom su uputile i Jelena Pavičić Vukičević , zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba te Marica Mirić, izaslanica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Svečanost je završila na veseo i prigodan način, demonstracijom plesne grupe UIR Zagreba koja je odplesala Charlestone i Habibi Ajeni.


2012. godina

Ove je godine Udruga invalida rada Zagreba proslavila Nacionalni dan invalida rada u veselom okruženju. Naime, u suradnji sa Udrugom umirovljenika Novo Brestje te Domom za starije i nemoćne osobe Peščenica u Mjesnom domu Novo Brestje sproveden je program pod nazivom Možemo zajedno.

Program je realiziran u Mjesnom domu Novo Brestje u Sesvetama, a kao posebni gosti pridružili su nam se iz Ureda Gradonačelnika Grada Zagreba te Predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba. Na sam Nacionalni dan invalida rada, u srijedu 21. ožujka 2012. godine okupilo se 200-tinjak gostiju, članova iz obiju Udruga te štićenika Doma.

U okviru programa svima prisutnima obratili su se sa nekoliko riječi:

  • Marija Topić, predsjednica Udruge invalida rada Zagreba
  • Ana Karapetrić, predsjednica Udruge umirovljenika Novo Brestje
  • Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica Pročelnice za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
  • Davor Bernardić,Predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba
  • Marija Orlić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Peščenica

Nakon pozdravnih riječi, navedene Udruge i Dom ukratko su predstavile svoje aktivnosti od kojih su neke i demonstrirale (zbor, plesne grupe, rekreativna grupa) čime su podigle atmosferu. Potom je uslijedila zakuska nakon koje je velika većina prisutnih do kraja programa plesala uz živu glazbu.

Naravno, već tradicionalno, svaki sudionik sa proslave je kući otišao sa narančastom ružom.


2011. godina

Nacionalni dan invalida rada obilježili smo na sam dan, u ponedjeljak, 21. ožujka u prostorijama Kluba invalida rada, kroz predavanje na temu: "Jačanje samopouzdanja", a čiji je predavač bio Ivica Župan.

Prije početka predavanja, uvodnu riječ održala je Marija Topić, Predsjednica Udruge, a potom su prisutne pozdravili Višnja Fortuna, Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Boris Jakov-Geričić, zamjenik Pravobraniteljice.

Nakon predavanja, naše su djelatnice svim prisutnim gostima i članovima udijelile narančastu ružu.


2010. godina

Udruga je Nacionalni dan invalida rada u ovoj godini obilježila u petak, 19. ožujka ispred crkve Sv. Josipa (Trakošćanska 47, preko puta Trešnjevačkog trga).
Ispred crkve smo u vremenu od 10,00-13,00 sati imali postavljeni štand sa promidžbenim materijalom. U 11,30 sati služena je misa u crkvi u okviru koje je svećenik predstavio našu Udrugu, a potom jedan od članova osnivača održao govor sa ciljem promocije invalida rada i same Udruge.


2009. godina

Za invalide rada Grada Zagreba po prvi puta nakon proglašenja Nacionalnog dana invalida rada (21. ožujak) organizirali smo obilježavanje na sam dan, u subotu, 21. ožujka 2009. godine, na jezeru Bundek. Iako je bilo dosta hladno i vjetar je neumorno i jako puhao, u postavljenom velikom šatoru okupilo se otprilike 500 uzvanika koji su uživali uz muziku glazbenog sastava "Laganini bend". Na info štandovima svojim promotivnim materijalima predstavili smo našu Udrugu, a uz nas predstavili su se i Udruga invalida rada – INA te Hrvatski savez udruga invalida rada.

Važni datumi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok